Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat werkgevers bij het aantrekken van personeel nauwelijks letten op afkomst. De stelling van vandaag luidt dan ook; Werkgevers kijken nauwelijks naar afkomst bij sollicitaties. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Tuurlijk wel, levend bewijs zit hier thuis, spreekt beter Nederlands dan de meeste Nederlanders, maar heeft de pech in Suriname geboren te zijn, een kleurtje te hebben en niet meer de piepjongste te zijn, veel succes dan op de arbeidsmarkt hier! Zijn naam klinkt ook nog eens buitenlands, dus direkt helemaal klaar, geen baan!
Pharahilde

De uitkomsten uit het onderzoek zijn discutabel; vergelijk het met het volgende: Een rechercheur komt op u af en vraagt of u ooit strafbare feiten gepleegt hebt (echt niet? Eerlijk zeggen, het geeft niks als u dat weleens gedaan heeft hoor!). Wat zou u antwoorden?

Dan wordt het dus een persoonlijke afweging of ik denk of de stelling al dan niet correct is. Stages wil ik dan graag buiten beschouwing houden, aangezien *iedereen* daar moeite mee heeft. Ik ben niet allochtoon, dus ik kan het niet zeggen. Misschien tijd voor een onbevooroordeeld en eerlijk onderzoek?
Christie Maas

Wanneer je een werkgever vraagt of er bij sollicitatie wordt gelet op afkomst, en hij wéét dat zijn antwoord wordt gepubliceerd, wat zal-ie dan antwoorden....?
Dré Oudman

Ik geloof dat afkomst geen issue is, wel het taalgebruik en taalvaardigheid van de sollicitanten. Ik vrees dat veel sollicitanten met een andere afkomst ook minder sterk (Nederlands) taalgevoel hebben.

In de huidige wereld waar communicatie steeds belangrijker wordt, is dat een belangrijk criterium. Doordat hierop al vroeg wordt geselecteerd kan de indruk gewekt worden dat de afkomst het probleem is, en niet de communicatie.
Paul Delgman