Landgenoten, gefeliciteerd! We zijn 20 dagen verwijderd van een beter Nederland. Want het land kan veel beter, zeg nou zelf. En dat wil niet alleen Wouter. Maar ook die acht voorbeeldig plichtsgetrouwe burgers die alle partijprogramma's lezen alvorens ze weloverwogen het vakje rood gaan kleuren. Door Victoria Koblenko

Ook als ze digitaal stemmen. De andere plichtsgetrouwde burgers (druk druk druk met hun haast haast haast haast naar een beter Nederland) zijn aangewezen op een snelle diepvries stemkeuze: de stemwijzer! Leuk zo'n stemwijzer. Nieuwe rondes, nieuwe kansen.

Nieuwe partijprogramma's walsen op de maat over de onvervulde en graag vergeten beloftes van vorige verkiezingen. Geen tijd voor reflectie. Want haast voor beter Nederland. De rancuneuze kiezer krijgt op stemmentracker.nl zijn kans om partijen op hun grijze verleden te testen.

Nu is de monopolie van de stemwijzer aan flarden geklikt door de muis van Mark Rutte wiens minst favoriete partij zeer verrassend de partij van Rita Verdonk bleek te zijn. Ja, sorry, stroomstoring. De risicotijgers doen nu drie keer de stemwijzer.nl. Smart, want een slimme kiezer maakt dezelfde fout graag ongedaan door hem drie keer te maken.

Voor de nog slimmere kiezer is dus een even breed scala aan wijze stemhulp als aan het aantal partijen. Wereldstemwijzer.nl voor de principieel bewuste centrum- linkser die niet alleen om zijn eigen biologische grofvolkoren ciabatta geeft, maar ook een gezwollen buik in Afrika een kruimel gunt.

Stratego

De kiezer zonder haast speelt op Kieskompas.nl eigen stratego door eigenhandig een voorkeurscoalitie te scheppen. Daarna mag je truth or dare doen door alle partijbonzen te keuren op hun bekwaamheid en onbetrouwbaarheid. Beetje jammer dat het mij lukt om 60 procent inhoudelijke overeenkomst te hebben met zowel de SP als met Lijst Fortuyn, maar ik verruil dat gevoel van zweven voor de verscheuring van een spagaat graag voor een beter Nederland.

En voor de ware wijze stemmer is er maar een advies: Stem wijzer, niet via de stemwijzers