VVD-lijsttrekker Mark Rutte is tot nu toe onzichtbaar in de verkiezingscampagne en moet zich daarin harder opstellen. Dat beweert de VVD-fractie in de Tweede Kamer waarover De Telegraaf bericht. De fractie vindt Rutte te lief en wil dat hij zich meer profileert. De stelling van vandaag luidt dan ook: Rutte is te lief en profileert zich te weinig. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Het ligt niet aan Rutte nog aan het VVD verkiezingsprogramma dat de VVD weinig in beeld komt. Het is helaas het gevolg van eenzijdige verslaggeving door de media. Die vindt een soort 'titanenstrijd' veel interessanter want dat trekt lezers en/of kijkers.

Ik zit met smacht te wachten op een actualiteitenprogramma dat meer doet dan de presentator in een goed daglicht zetten en de verkiezingsprogramma's inhoudelijk vergelijkt. Daar hebben de zwevende kiezers met weinig politieke affiniteit echt veel meer aan. Een meer kritische houding richting linkse programma's zou tevens een welkome afwisseling zijn.

Overigens begrijp ik alle kritiek op Mark niet; hij is een zeer goede debater en spreekt makkelijk in het openbaar. Daarbij geeft hij blijkt van grote dossierkennis - iets dat je bij veel politici nog wel eens mist - is hij consistent in zijn boodschap en doet hij geen loze beloften. Ik kijk daarom met veel vertrouwen uit naar het eerste grote televisiedebat tussen Mark de andere lijsttrekkers!
A. Hent

Rutte ontbreekt charisma, helaas. Ik ben een notoire VVD-stemmer, maar ik ben bang dat wij zwaar gaan verliezen, alleen door Rutte! Hij heeft het gewoon niet. Nu moet ik zeggen dat ook Bos niet om aan te zien is. Neem dan Balkenende en Marijnissen die hebben op hun eigen manier wel charisma.

Daarom: Zalm, voor de kwaliteit, (de second best Europese minister van financiën!!!) en Verdonk, voor het charisma, naar voren schuiven. Een team waar geen partij tegen op kan!
Frank Bakker

Mark Rutte is enigszins een liberaal aan de linkerzijde van de VVD. In deze campagne weet hij niet goed wat hij met Rita Verdonk aan moet. Ik denk, dat hij er geen zin in heeft om ook allerlei rechts gebral uit te kramen, zoals Rita doet. Hoewel ik geen VVD-stemmer ben, stijgt hij hierdoor in mijn achting. Volhouden Mark, het komt wel goed!
A. Sloezarwij, Wageningen

Mark Rutte bracht zich naar mijn idee eerder juist te agressief naar voren. Aanvallen op details van plannen van andere partijen kun je niet blijven volhouden, je zult een keer met eigen ideeen naar buiten moeten komen die hout snijden. Dat dit nu niet echt gebeurt geeft naar mijn idee aan dat Mark Rutte te weinig visie heeft op het vormen van echt beleid (toekomstvast, menswaardig voor allen, oog voor de wereldproblemen, effectief). Politici moeten naar mijn idee op de inhoud worden beoordeeld, en net als een aantal andere politieke leiders blijkt ook Rutte die te weinig te hebben. Helaas.
A. de Vries, Groningen

Rutte kan zich slechts profileren met holle frasen. Het ontbreekt de VVD deze verkiezingen gewoonweg aan inhoud. Zou de partij daadwerkelijk iets te zeggen hebben, dan hadden we Rutte allang gehoord en zou deze discussie overbodig zijn geweest.
Andre Bisschop

De VVD is tot nu toe niet bepaald in beeld geweest wat betreft de verkiezingen. De vraag is of dat aan Rutte te wijten is. Het zou bijvoorbeeld ook goed kunnen dat de VVD inmiddels sowieso bij veel mensen de neus uit komt.

Overigens vind ik het laf van Rutte dat hij aan Balkenende vraagt kleur te kiezen vóór de verkiezingen, evenals het naar mijn mening bijzonder laf is van Wouter Bos om te zeggen dat hij geen vice-premier wil worden. Als je op deze manier alvast probeert de zaken vast te leggen zijn de verkiezingen niet meer zo zinvol. Een CDA-PvdA kabinet wordt op deze manier al bijna uitgesloten, wat me niet wenselijk lijkt.
Koen Knaapen

Neen. Niet meeheulen met de wolven, mediahype, eigen geluid met inhoud. Dank.
T. Heij

Ik denk dat Mark Rutte niet echt de geschikte uitstraling heeft voor een VVD-politicus. Sowieso zie ik hem niet krachtig genoeg in het debat mengen. Als men mij zou vragen wat de echte mensen zijn die voor de eindsprint gaan, dan zeg ik eerder JP Balkenende, Wouter Bos en Femke Halsema. Helaas valt voor mij Rutte niet echt op.
Leon Hendriks

Oneens met de stelling. Rutte doet zijn best zich te profileren door Balkenende te vragen voor welke coalitie te gaan. Ook doet hij dat door de ChristenUnie uit te sluiten. Wel moet hij proberen meer VVD-thema's in het debat te brengen.
Wilfred Boele

Met deze stelling ben ik het eens. Rutte zet zichzelf een beetje op de achtergrond. Hij is ondoorzichtig qua het uiten van zijn standpunten. Misschien kan hij door zich meer te laten zien en zichzelf wat harder op te zetten meer zetels binnenhalen voor de VVD.
Marleen van de Kerkhof

Als de VVD zich harder had willen opstellen hadden ze Verdonk als lijsttrekker moeten kiezen, gelukkig hebben ze dat niet gedaan. Rutte, zet hem op!
Folkert Folkertsma

Klopt, geen overtuigingskracht, geen uitstraling, geen charisma. Hoe anders dan Rita Verdonk. Heel jammer voor de VVD.
D. Clee

Klopt, hij irriteert mij zelfs met zijn studentikoze gedrag. Het lijkt wel of hij steeds minder volwassen overkomt en zakt wat mij betreft volledig door het ijs. Hij kan niet op tegen Bos en Balkenende en zelfs Halsema pakt hem volledig in. Dit gaat de VVD zeker stemmen kosten, die wellicht met Verdonk aan het roer wel waren binnengehaald. Maar met Verdonk was de partij binnen de kortste keren volledig geïsoleerd geweest. Rutte is dus wel de minst slechtste optie van de twee.
Hans Wijnhof