Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking heeft forse kritiek geuit op Madonna omdat de popster nog een kind zou willen adopteren. "Alsof je nog een kanariepietje koopt", aldus Van Ardenne. De stelling van vandaag luidt dan ook: de Nederlandse regering moet de adoptiedrift van Madonna dwarsbomen. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Waarom is haar keuze. En ik ben er juist voor als een kind weer hoop heeft op een goede toekomst of is dat wat nederland wil.
Zohra el Ouali

Wat een onzin! Hebben jullie niets beters te doen dan hierover je eigen druk te maken? Deze kinderen krijgen tenminste een toekomst! Daar zouden ze niet eens over kunnen dromen. Ben daar eens blij mee en kijk eerst eens even in ons eigen kikkerlandje! Daar is al genoeg mis mee! Los dat maar eens eerst op voordat ze zich druk gaan maken over de rich and famous.
Roos Abelen

Madonna is een verwend nest die vind dat wat zij wil ook maar moet gebeuren. Alsof ze een huisdier neemt. Nou niet dus. Dat kind hoort lekker bij zijn pappa. En als ze dat kind wel helpen dan zorgt ze maar dat het wat beter gaat met dat dorp. Ze heeft er geld genoeg voor.
R. Fiore

Is het niet zo dat een overheid de rechten van kinderen dient te waarborgen? Ja! Moet zij voorkomen dat iemand, die toevallig veel geld heeft en daarmee zogezegd een kind een betere toekomst kan geven, klakkeloos een kind kan adopteren? Ja! Worden de rechten van het kind om in zijn eigen vertrouwde omgeving op te groeien niet aangetast als dergelijke adopties de trend van de dag worden. Mogelijk? Weten wij wel op grond van welke criteria een kind wordt toegewezen aan (een) adoptieouder(s) en zijn deze criteria wel rechtvaardig?

Het is niet meer dan terecht dat Minister Van Ardenne deze actie van Madonna onder de aandacht van de mensen brengt. Had u het geweten als Van Ardenne dit niet had gedaan?
Jeroen Bulder

Het lijkt wel een nieuw soort souvenir van artiesten te worden om een kind te adopteren. Er stond ook al te lezen dat Angela en Brad Pitt nog een kind willen adopteren in India waar ze een film aan het opnemen zijn. Het moet niet nog gekker worden! Als je wilt helpen doe het dan in hun eigen land zodat iedereen van het gezin ervan kan leven. En zeker alleen weesjes adopteren en niet waar nog 1 ouder van leeft.
Hennie Kleibergen

Jezus wat een onzin. Waar bemoeit die doos van een Ardenne zich mee?? Het is toch een mooi dat Madonna die jongen een echte toekomst kan geven? en dat ze een aanzienlijk geldbedrag heeft neergelegd voor de financiering van een aantal weezhuizen? Wat een zuurpruim, echt weer Nederlands!
Kristel Dorresteijn

Je moet dit eens bekijken alsof je in Amerika woont. Als filmster met poen zat adopteer je een kind. En dan lees je in de krant dat er een minister aan de andere kant van de wereld, (waar ligt dat landje ook al weer) vind dat je dit niet moet doen. Dan lach je jezelf toch rot?
Hein Krohne, Heerhugowaard

Ik begrijp de houding van Ardenne niet. Valt ze nu alleen over Madonna, of geldt haar kritiek voor iedereen die een kind adopteert? Ik geloof dat Madonna naast dit geadopteerde kind nog een tweetal weeshuizen financieert, dus de opmerking van de minister dat ze beter het dorp waar haar kind woont kan steunen snijdt ook al geen hout. Het ergste vind ik echter het feit dat van Ardenne zich hier überhaupt mee bezig houdt. Het is een zaak tussen haar, haar man, het kind en zijn vader, en valt onder de adoptiewetten van Malawi en Engeland. Laat ze asjeblieft geen tijd en geld verspillen aan haar poging zich op deze manier te profileren.
Helmar ten Winkel

Er zijn genoeg andere zaken waar mevrouw van Ardenne zich tegenaan kan bemoeien. Zij behoort zich bezig te houden met strategische ontwikkelingshulp en niet met de adoptie van een kind door een bekende wereldburger. De politiek heeft in eigen land genoeg problemen op te lossen, zeker daar waar het gaat om de grote groep kwetsbare kinderen. Meisje van Nulde, Maasmeisje, de verschillende moordpartijen in de familiaire sfeer de afgelopen tijd, doe daar maar eens wat aan! En waar waren al die politici toen Brad Pitt en Angelina Jolie hun twee kinderen adopteerden? Bah, goedkope verkiezingstrucs zijn het.
Pieter Poortinga

Te bizar voor woorden. Een Nederlandse minister die, niet gehinderd door kennis of feiten, even hoog van de toren toetert. In plaats van deze opgelegde kans te gebruiken om ontwikkelingshulp positief onder de aandacht te brengen, kraamt deze 'minister', namens de Nederlandse regering, klinkklare nonsens uit. Wie Malawi Googelt leert binnen 10 minuten dat 1 op de 3 kinderen onder de 20 een of beide ouders kwijt is -in totaal circa één miljoen kinderen!!-, dat meer dat 50% van de bevolking ver onder de armoedegrens leeft en dat de levensverwachting schrikbarend laag is.

Wie kijkt naar wat Nederland onder leiding van Van Ardenne daar dan aan doet, komt uitermate bedrogen uit. Malawi wordt door de Nederlandse regering, in elk geval financieel, niet ondersteund. Past niet binnen de regels. Volgens het persbericht op de site van de overheid van Malawi heeft Madonna daarentegen uit de eigen zak 3 miljoen dollar neergeteld voor het openen van een voedselkeuken -1.000 kinderen dagelijks te eten- en onderwerpt ze zich, net als elk ander mens, gewoon aan de regels voor adoptie.

Natuurlijk is het makkelijk om vraagtekens te plaatsen bij het doneren van geld aan een land met een dubieuze overheid. Maar 1000 kinderen komen voorlopig in elk geval niet van de honger om en één kind krijgt het lot uit de loterij. En onze minister kwaakt over opvang in de eigen regio.

Ik ben geen fan van Madonna, nooit geweest ook. Maar de zure, misplaatste opmerkingen en het opgeheven vingertje van deze minister zijn Nederland volstrekt onwaardig.
Arjan Stoffels, Leiden

Zo blijkt maar weer dat de Nederlandse regering niet meer weet wat belangrijk is om zich druk over te maken en vooral zich druk voor te maken!
Pascal Nas

Ik zou tegen Agnes van Ardenne graag willen zeggen dat zij zich beter kan bezig houden met kinderen die echt in de problemen zitten in ons eigen Nederland, zoals we regelmatig in de kranten lezen gaat het hier in Nederland zelf niet zo goed met de jeugdinstanties, wie herinnert zich niet het meisje van Nulde en weet ik veel hoeveel andere kinderen die vermoord worden door ouders die al onder toezicht stonden van jeugdinstanties.

Nee mevrouw Agnes, lijkt me belangrijker dat je je daar eens mee bezighoudt. Trouwens vind ik het erg fout van een politica om de vergelijking met een kanarie te maken. Ook dit is een levend wezen zoals ze mischien wel weet met ook rechten, de vergelijking van David alsof hij als een kanarie is gekocht, vind ik zeer belachelijk! En als Agnes denkt hier zieltjes mee te winnen voor de verkiezingen, dan denk ik dat dit een averechts effect heeft.

En wat Madonna en de adoptie betreft, mensen waar maken jullie je eigen druk om, media schrijven zoveel onzin. Madonna is al 2 jaar bezig geweest met deze adoptie.

Ze heeft het jongetje leren kennen door een project dat zij financiert (Raising Malawi), pompt aardig wat geld in het dorpje (iets waar menig ster een voorbeeld aan kan nemen) en is door haar werkzaamheden voor Malawi in contact gekomen met het jochie, is begaan met zijn lot en is over gegaan tot adoptie, de adoptie is nog helemaal niet rond, dus waar gaat dit gezeur toch over, moet dat jochie dood gaan omdat men niet wil dat ie bij Madonna woont.

Hypocriet hoor, verdiep je eerst eens in je huiswerk voordat men belachelijke dingen schrijft.
Kelly Terpstra

Waar bemoeien we ons weer mee! Hebben we echt niets beters te doen in Den Haag? Of zou iemand Madonna hebben gevraagd iets dergelijks te ondernemen in onze verkiezingstijd?
Tom Hoogstadt

Laat die vrouw toch eens met rust zeg. In haar eentje steunt Madonna de arme bevolking van dit land meer dan de meeste landen bij elkaar. Ik vind het daarom wel erg makkelijk om op haar af te geven. Doe eerst zelf eens iets aan de armoede voordat je iemand anders gaat veroordelen.
Monique Koning

Ik vraag me werkelijk af of de politiek in Nederland nu niets beter te doen heeft dan zich te bemoeien met Madonna!! Het is echt te triest voor woorden.

Als Madonna er met haar gezin voor kiest om een kind uit een derde wereldland een beter leven te geven is dat haar keuze. Ik vind het een hele mooie keuze en wellicht dat meer mensen haar voorbeeld volgen.
Lydia Beek

Ik wil geen mening geven of wat Madonna doet goed of fout is. Daar kan over 20 jaar, alleen dat jongetje zelf, antwoord over geven. Maar waar haald mevrouw Agnes van Ardenne het lef vandaan, om over zaken te willen praten wat haar absoluut niets aan gaat. Ze wordt betaald van mijn belastingcenten, en heeft haar gewoon aan haar ding te houden. En haar ding is de Ontwikkelingssamenwerking wat Nederland betreft!
Adrie Noordhuis

Nederland zou zich zorgen moeten maken om ministers zoals Agnes van Ardenne. Zij baseert haar mening op de vele negatieve en veelal niet juiste berichten in de media. Heeft zij Madonna zelf horen spreken over het adoptieverhaal? Duidelijk niet.

Een kind redden uit een weeshuis in een ontwikkelingsland en het een kans bieden op een menswaardig bestaan is een positieve daad. Agnes kent duidelijk de feiten niet maar heeft haar oordeel duidelijk wel klaar. Dus een minister die oordeelt aan de hand van geruchten en roddels is een gevaar, een popster die een kind een goed leven geeft en momenteel geneest van de ziektes is een held!
Patrick Horstman

Ik denk dat het heel goed is wat Madonna doet. Kinderen krijgen een veel betere kans op een goed bestaan. En zoals je merkt zijn de 'bekende' ouders erg zichtbaar en hebben zich verplicht tot een goed voorbeeld. Heel anders is dit bij 'eigen' kinderen. Daarvoor zijn de celebs niet verplicht een goedgekeurd gedrag ten toon te spreiden. Ik noem daar als schrijnend voorbeeld de kinderen van Michael Jackson.
Frank Bakker

De Nederlandse regering moet zich niet bemoeien met de adoptie van mensen uit andere landen. Ik vind het juist een goed idee dat dit gebeurd. Is er toch nog een toekomst voor deze kind. De vader kan niets bieden aan deze kind. Madonna is rijk genoeg om deze kind te adopteren en een goede toekomst te bieden. Er zijn genoeg problemen in onze eigen land, laten wij daarmee eens aan de slag gaan.
Neco

Agnes van Ardenne moet niet van een mug een olifant maken, eerst maar kijken naar dingen die in Nederland een rol spelen daarna pas naar het buitenland, net alsof nederland het heilige boontje is. Beetje triest om op die manier stemmen te winnen. Ik denk dat het averechts gaat werken voor mevrouw Ardenne.
J.M. van der Wal

Madonna wordt er beter van, het kind wordt er beter van en waarschijnlijk ook de vader van het kind. Altijd beter dan dat het daar blijft. Laat de wereld zich met echt ernstigere zaken bemoeien en niet daar waar niet om hulp is gevraagd. Onze eigen kindertjes beter verzorgen (en opvoeden).
Lydia Kolenbrander

Om een kind meteen aan een kanariepietje te linken is erg overdreven. Madonna wordt maar weer eens (zoals zo vaak gebeurd) in het kwaad daglicht gesteld, omdat het lijkt alsof ze het kind David zo maar eventjes koopt! Nou niet dus! Ze heeft zelf aangegeven dat ze een aantal jaren bezig is geweest met de adoptieprocedure om een kind uit Afrika een beter leven te geven.

Ik weet zeker dat Madonna echt om dit kind geeft, anders had ze het niet geadopteerd. Van de ene kant mag minister Van Ardenne zich best druk maken om wat er in andere landen onder 'adoptie' wordt verstaan, maar om nou die boze praktijken meteen met Madonna te vergelijken, vind ik absurd.

Laat Madonna met rust zou ik zeggen. Als zij een kind wil adopteren, laat haar dat dan ook gerust doen! Om nou iedere keer (als er een kind wordt geadopteerd door beroemde mensen of wat dan ook) meteen een hele hoop ophef te veroorzaken werkt niet echt stimulerend voor adoptie van kansarme kinderen.
Lavinia

Welnee, wat een onzin! Minister Van Ardenne mag zich wat mij betreft gerust druk maken over adoptie in het algemeen, en een debat starten over hoe Nederland daarmee omgaat. Maar om zich met Madonna te bemoeien slaat nergens op. Volgens de Volkskrant vergelijkt de minister de adoptie met het kopen van een kanarie.

Niet alleen ben ik van mening dat ook daar goed over nagedacht moet worden, ook een kanarie is immers een levend wezen die goed verzorgd en behandeld moet worden. Daarnaast kan ik niet geloven dat Van Ardenne werkelijk denkt dat Madonna en Guy Ritchie hun nieuwe zoon als accesoire of mode-item zien. Iedereen die Madonna de laatste jaren heeft gevolgd, weet dat zij oprecht bezorgd is over de situatie in de wereld, en zichzelf zo goed mogelijk wil ontwikkelen als mens.

Madonna's huishouden is met al die schijnwerpers misschien niet de meest ideale plek voor David, maar ik ben er van overtuigd dat hij zeer liefdevol groot gebracht zal worden!
Bart

Ik vind de stelling wat ver gaan. Natuurlijk moet Nederland, als er een internationale discussie ontstaat over dit soort adoptiepraktijken, zijn mening geven en lobbyen voor een boycot op dit soort praktijken. Maar ik denk dat we wel realistisch moeten blijven. Nederland kan in z'n eentje niets doen hiertegen.
Minke

Welnee. Als Madonna zo nodig een kindje wil redden, laat haar alsjeblieft haar gang gaan. Er wordt hier niemand kwaad gedaan. Laat de Nederlandse regering zich hier niet mee bemoeien en zich bezig houden met zaken die ons land aangaan.
P.J. Koele