Hallo Arend Jan,

Schone handen zijn mooi, fijn, prettig, je hebt een schoon geweten. Maar schone handen zijn ook makkelijk, je houdt ze in je zakken en je kijkt toe.

Toch moet je, als je ze uit je zakken haalt om ze te gebruiken voor de verdediging van onze kernwaarden, je altijd afvragen of je dat moet doen. Wat is dat, die vrijheid en democratie?

Het is de eeuwige strijd van de ismen.

Als de Japanners Pearl Harbour niet gebombardeerd zouden hebben, zouden de Amerikanen dan mee zijn gaan vechten? Ja, waarschijnlijk wel, want ze wisten wat Stalin met Europa van plan was, na een eventuele overwinning op Hitler.

Zijn alle ingrepen van supermacht Amerika niet strategisch, met als bijkomend voordeel dat ze vrijheid en democratie brengen? Is het niet, hoe cynisch ook, altijd schaken op het wereldtoneel? Was Irak niet een pure oliezaak?

Het nobele streven van het vechten voor de kernwaarden vrijheid en democratie, zou dat echt bestaan? Zou jij, als je er de leeftijd voor had en morgen werd opgeroepen als reservist om naar Uruzgan te gaan ook daadwerkelijk gaan?

Helden

Ik kan me voorstellen dat de Amerikanen voor de generatie van jouw ouders en voor jouw generatie helden zijn. Zij brachten ons onze vrijheid terug, net als bijvoorbeeld de Polen, maar die hebben we er nooit zo voor geëerd. Ik kan me voorstellen dat dat een soort eeuwig krediet geeft, maar voor mijn generatie geldt dat niet. Wij zien deze Amerikanen niet alleen als strijders voor democratie en vrijheid.

Ik vind overigens niet dat we de Afghanen nu moeten laten barsten. We hebben ja gezegd, en we kunnen nu niet om allerlei redenen opeens nee zeggen.

Het jammere is, dat er na de Kamerbrief die je noemde, ik heb hem nog even nagelezen, je had gelijk, dat er dus na die Kamerbrief een ongelooflijk onduidelijk debat op gang kwam, waarin iedereen elkaar ging napraten en uiteindelijk niemand de missie nog helder voor ogen had. Soms lijkt de Nederlandse politiek alleen maar ruis. Ruis van een compromis dat ook alweer een compromis is.

Schone-handen-gedrag

Het "wel politiek, maar niet militair steunen" van de oorlog tegen Irak was daar een heel goed voorbeeld van. Is dat eigenlijk ook niet schone-handen-gedrag, ook van de VVD? Ik ben voor meer duidelijkheid in de politiek, voor standpunten waar je wat aan hebt, waar je wat mee kunt, zonder dat we ons ingraven in loopgraven.

En ik ben er voor dat Amerika, als het wil dat wij meedoen aan militaire operaties, alles onder de vlag van de NAVO doet. We moeten ons niet teveel vereenzelvigen met dat land, zij werden aangevallen, wij niet. Ze mogen ons natuurlijk vragen of we willen helpen, maar bij vrijheid hoort ook dat je "nee" kunt zeggen, we mogen immers kiezen wat we willen. Als we maar niet duiken, dat ben ik met je eens.

Hier sta ik, rechtop, en ik groet je.

Tot gauw, Vincent.

Vincent Bijlo is cabaretier en schrijver. Hij staat op nummer 29 van de kandidatenlijst voor GroenLinks