Beste Vincent,

Groen Links en het leger dat is inderdaad een moeilijke combi. Schone oorlogen bestaan immers niet. Oorlog is het verschrikkelijkste dat er is. Dat is ook precies de reden waarom diplomatie zo belangrijk is. Wij moeten niets nalaten om oorlog te voorkomen. Soms heeft praten en diplomatie echter geen zin meer en kan alleen nog oorlog menselijk leed voorkomen. Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.

Het mooiste voorbeeld is natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Hitler kon men niet wegjagen met bloemenmeisjes. Helaas kon alleen een afschuwelijk militair offensief, waarbij vele soldaten aan beide zijden en onschuldige burgers bij omkwamen, de Nazi beulen uitroken. Zonder de bereidheid van mensen om hun leven op te offeren voor de vrijheid van anderen was Hitler gewoon blijven zitten met alle nare gevolgen van dien.

Tegenwoordig zijn er niet veel mensen bereid om hun leven te geven voor hun idealen. Duikgedrag wordt alom getolereerd. Wat is een samenleving echter waard indien haar burgers niet bereid zijn op te komen voor hun dierbaarste bezit: vrijheid en democratie? Gelden die kernwaarden alleen voor ons en niet voor de rest van de mensheid? Is een dergelijk cultuurrelativisme niet een vorm van racisme? Natuurlijk als mensen in vrijheid kiezen voor fundamentalisme dan krijgen zij het bestuur dat zij willen. Het feit dat in Afghanistan de taliban naar de wapens moest grijpen impliceert dat niet iedereen het met hun leer eens was.

In Afghanistan speelt hetzelfde probleem. Ik heb ook met afgrijzen gekeken naar Abu Ghraib en doe dat nog steeds naar Guantanamo Bay. Ook de geheime gevangenissen zijn stuitend. Maar betekent dat dan dat wij onze soldaten uit Uruzgan moeten halen? Moeten we de Afghanen aan de taliban uitleveren omdat wij schone handen willen houden t.o.v. de VS?

Wees een vent

In de buitenlandse politiek heeft het kiezen voor het goede (schone handen) vaak immorele gevolgen (taliban sterker in Afghanistan). In werkelijkheid gaat het om het kiezen tussen twee kwaden. Kiezen we tegen de VS maar laten we de Afghanen barsten, of kiezen we voor de VS met al hun feilen maar helpen we de Afghanen. Mijn probleem met links is dat zij met haar keuze voor schone handen net doet of dat geen immorele gevolgen heeft. Daar kan ik niet goed tegen. Wees een vent en zeg dan: met Amerika wil ik niets te maken hebben en laat de Afghanen hun eigen zaakjes maar opknappen. Dat is tenminste eerlijk.

Natuurlijk hebben wij geen garantie dat het steunen van het bewind Karzai uiteindelijk goed zal uitpakken voor de vrijheid. Een ding weten wij wel zeker: als wij Karzai in de steek laten en de soldaten terugtrekken dan zullen de humorloze, muziek en vrouwen hatende baardmannen het pleit winnen. Wil je dat? Mensen zijn niet alleen verantwoordelijk voor hun daden maar ook voor de gevolgen van niet handelen.

Natuurlijk heb je gelijk dat niet ingrijpen in de Soedan niet impliceert dat wij de genocide aldaar toejuichen. Het betekent echter wel dat wij hen in de steek laten. Betekent het falen van het Westen in de Soedan dat wij ook in Afghanistan moeten falen? Overigens is er nog het inhoudelijke verschil dat de legitieme Afghaanse regering smeekt dat wij blijven terwijl de regering in Soedan Westerse soldaten de toegang ontzegd.

Wederopbouw

Ik geloof niet dat het juist is dat onze regering de missie heeft voorgespiegeld als een wederopbouwmissie. Lees de kamerbrief van december 2005 er maar op na. Er staat letterlijk in dat het hier gaat om veiligheid (dus vechten) en wederopbouw. En er staat ook in dat het heel moeilijk gaat worden. Wel is het waar dat PvdA-politici voortdurend de vechtcomponent proberen te verdoezelen omdat zij weten hoe moeilijk dat ligt bij hun achterban. Is er een overtuigender reden om niet op de PvdA te stemmen?

Overigens wil ik van deze gelegenheid graag gebruik maken om Groen Links te complimenteren dat zij Mariko Peters zo hoog op de lijst heeft gezet. Peters is een intelligente vrouw met een indrukwekkend CV en grote deskundigheid op het gebied van nation building. Mijn partij wenst net als Peters dat de wederopbouw in Afghanistan van de grond komt. Het verschil is alleen dat wij graag de wederopbouwwerkers en de Afghanen willen beschermen met militaire middelen. De taliban houdt namelijk niet zo van wederopbouw.

Over Europese grondwet wil ik de volgende keer graag met je van gedachten wisselen.

Tot gauw,

Arend Jan

Arend Jan Boekestijn is universitair docent geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij staat op nummer 14 van de kandidatenlijst voor de VVD