Winkeliers moeten een hogere boete krijgen zodra ze betrapt worden bij de verkoop van drank aan jongeren onder de 16. Dat zei Balkenende zaterdag tegenover Radio 1. Heeft hij gelijk? De stelling van vandaag luidt dan ook: De alcoholverkoop aan jongeren onder de 16 jaar moet strenger worden gecontroleerd. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Nee, absoluut niet. Ik vind dat de boete voor de winkelier niet moet verdwijnen maar een hogere boete gaat niet werken zolang er geen sanctie staat op het minderjarig kopen van aclcohol. De Minderjarigen moet juist harder aangepakt worden. Ik hoorde vandaag op de radio zo'n soft idee. De boete voor een minderjarige kwijt schelden als hij/zij zich laat voorlichten door de GGD. Volgens mij gaat dat dus niet werken. Zoals velen ben ook ik jong geweest en bij mij hielp het ook niet als ik met een onzinding een boete kon ontlopen.
Jan-Willem Hulzinga

Helemaal mee eens. Het moet eens afgelopen zijn met de taferelen die ontstaan wanneer 14-jarigen dronken worden.
Koen Knaapen

Niks ouders of winkeliers: die kids mogen boeten. Ik ben zelf 18 en ik zie om me heen genoeg kinderen die pas stoppen als ze het risico hebben zelf te moeten dokken, zo onschuldig zijn we niet. Tuurlijk moeten ouders het goede voorbeeld geven, maar een hoop kinderen zijn dat zelf over een jaar of 15. Dus laten we bij het begin beginnen en de jongeren zelf beboeten.
Tijmen de Kok

Ik ben het hier tot op zekere hoogte mee eens. Er moet natuurlijk gekeken worden naar leeftijd, zodat kinderen onder de 16 geen drank kunnen kopen. Tevens zou je dan naar een meer Amerikaanse regelgeving moeten overstappen, dat het verboden is voor personen onder de 16 om überhaupt te drinken. Ik snap echter niet waarom alle politieke partijen hier NU mee komen, terwijl de gevolgen van alcohol, en de verslavingsfactor al ruime tijd bekend zijn. Deze stelling gaat meer over zieltjes winnen dan over politiek en leefbaarheid.
Philip Ganzevoort

Ben werkzaam in de branche en heb zelf weinig problemen omdat we frequent controleren. Heb moeite met het onbeboet laten van de jongeren het is daardoor dweilen met de kraan open. Loopt die bij ons tegen de lamp tijdens een controle, staat er binnen 10 minuten een snuiter met paspoort of rijbewijs met dezelfde fles en een grinnekende gozer of meisje van zo gaat het ook. Boeten voor de winkelier oke, het onbeboet laten van de jongere die probeert te kopen NEE. Als je als jongere van 15 op een brommer rijdt word jij toch ook beboet en niet de winkelier die de brommer heeft verkocht??

O ja wat altijd jammer is als een kind van 4 of 6 jaar Mama of Papa helpt in de winkel en wil betalen moet ik dit ook weigeren en dan ben ik de boze meneer. Dit kan ons ook al een boete opleveren, zo is de wet toch niet gemaakt???
Marco Wagenaar

Misschien is het een idee om er voor te zorgen dat de jongeren wat minder tijd hebben voor dit soort geneugten
C. Huigen

Daar ben ik het volledig mee eens, alleen de omwegen die mogelijk zijn zoals een ander laten kopen moet ook onder de loupe genomen worden
A. v.d. Schoot

Een zwart-wit stelling. Uiteraard wil iedereen dat het gebruik van alcohol bij jeugd verminderd. Doe je dat door strengere regels van bovenaf op te leggen, of moet het vanuit de jeugd zelf gaan. Wij moeten de huidige regels handhaven en daarnaast een campagne, conform 'je bent een rund als je met vuurwerk stunt'. Alcohol maakt behoorlijk wat stuk, dus dat kan niet echt een probleem zijn.
Bernard Post

Ik ben het met de stelling eens. Echter, behalve strengere controle moeten ook de sancties hoger worden, zodat er meer preventieve werking van uit gaat. Ik denk dan aan een sanctie van minimaal EUR 5,000 per overtreding voor de verkoper en EUR 500 voor de koper. Als het in Nederland vaste gewoonte wordt je te legitimeren wanneer je alcohol koopt lijkt het mij vrijwel onmogelijk dat jongeren onder de 16 zelf alcohol kunnen kopen. Met hoge sancties als stok achter de deur zullen verkopers als vaste procedure om legitimatie gaan vragen en jongeren zullen zich nog wel een keer bedenken of ze iemand willen trucken.
Ruud van der Linde

Het is belachelijk dat de winkelier de opvoeding van de ouders over moet nemen,dus niet alleen de winkelier een boete maar ook de ouder van de betreffende minderjarige.
M. Duursma

Ik zie dat het streng optreden een averechts affect heeft. Je moet bij de ouders zijn. De wieg van de gedragingen van alles kids
Jos van Zon