Criminelen moeten in een duidelijk herkenbaar pak buiten aan het werk worden gezet. Dat zou een afschrikwekkende werking hebben. Dat stelt politicus Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid. De stelling van vandaag luidt; Een boevenpak schrikt toekomstige criminelen af. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Onzin! Criminelen moeten opgesloten worden en wel zo dat geen enkele haar meer op hun hoofd eraan denkt om na die opsluiting weer terug te vallen.
Hoe doe je dat?
1. Door ze in de eerste plaats voor een door de wet vastgestelde tijd hun vrijheid te ontnemen, om kort te gaan: door ze op te sluiten in de gevangenis.
2. Door daar te werken aan hun zelfrespect. Vaak is crimineel gedrag een vorm van minderwaardigheids complex.
3. Door ze tijdens hun gevangenschap een opleiding mee te geven waarbij ze zich meer dan als een vis in het water voelen en uitzicht op een baan als ze gedurende hun gevangenschap die opleiding met succes hebben afgerond.
4. Door het strafblad af te schaffen als ze na hun gevangenschap een jaarlang zonder incidenten hun werk doen.

Streng en effectief zijn kan heel goed samen. Maar als je dan streng wilt zijn, doe het dan goed en niet op zo'n onzinnige respectloze manier waardoor criminelen toch in terugvallen. Je zou zoiets ook kunnen doen met getraumatiseerde asielzoekers, niet opsluiten maar wel zeer grondig begeleiden en opleiden..... maar dat is weer een andere discussie.
Fred de Vries

Op zich niets mis mee. Maar waarom een bovenpak? Van de week was in het nieuws dat een gevangenis in Amerika de gevangen in roze laat lopen. De hele gevangenis roze. Resultaat: de hoeveelheid draaideurcriminelen nam fors af. Dus kleed iedere gevangene in Nederland in het roze. Mijn benieuwen wat het effect zal zijn. Straks alleen nog homofiele criminelen?
Lenard Onderwater

Ik vind dit echt een achterlijk plan. Het is al een bekend gegeven dat criminelen na een celstraf maar moeilijk kunnen meekomen in de maatschappij en in veel gevallen het criminele circuit na geringe tijd weer induiken vanwege het simpele feit dat een celstraf niet bepaald een goede aanvulling op het cv is.

Helaas heeft meneer Wilders in plaats van hier wat aan te doen liever dat de gevangenen nog wat extra vernederd worden, zodat de afstand tussen (ex)gevangenen en de rest van de samenleving alleen maar groter wordt dan het gapende gat dat er nu is. Geef die mensen liever een kans om hun zaken op orde te krijgen en op een normale manier te functioneren in de maatschappij!
Koen Knaapen

Naar mijn idee werkt dit plan van Wilders niet. Uit welke middelen wil hij dat bekostigen? Ik zie het al voor me dertig gevangenen het Vondelpark schoonmaken, hoeveel bewakers moeten er bij zijn om die mensen in de gaten te houden? Nee Wilders dat plan lukt nooit.
Frans

Gewoon doen, baat het niet dan schaadt het de criminelen in ieder geval ook niet
C. Huigen

Als alle criminelen zo'n raar kuifje krijgen als Wilders vallen ze ook wel op
LVG

Geweldig, invoeren dat ding, of de schandpaal op de markt. Net als vroeger. Dan bedachten de mensen zich eerst wel 10 X voor dat ze iets uitvreten!
Jaap Benard

Absoluut oneens. In Roemenië, bijvoorbeeld, kun je 'criminelen' aan het werk zien langs de weg. Handafhakking heeft ook als resultaat dat criminelen herkend worden. Moeten we daar dan uiteindelijk naartoe? Doelstelling is toch het willen verlagen van de criminaliteit. Herkenbaarheid, heeft nog maar weinig mensen in het verleden en ook heden tegen gehouden.

Criminaliteit kent tal van vormen, wat witte boorden criminaliteit, winkeldiefstal tot gedoogde criminaliteit. Wanneer ga je over de scheef. Van persoon tot persoon kan dat verschillen: milieu, situatie. Het kan vanalles zijn.

Een juiste strafmaat lijkt mij meer op zijn plaats. Een strafmaat die ook daadwerkelijk als eerlijk wordt ervaren door slachtoffers en publiek Een vrijspraak op formaliteiten, doet pijn en niet alleen bij de slachtoffers. Maar ook de crimineel moet een voor hem/haar herkenbare straf krijgen. Ligt daar niet de basis van een oplossing?

Tenslotte zou de gelegenheid om crimineel gedrag te vertonen verkleind kunnen worden, het verschil tussen rijk en arm, goed en fout wordt steeds groter. Het is nogal bout om onszelf, rijke burgers, de schuld te geven van criminaliteit, maar het lijkt wel een beetje waar. Of niet?

Tot dan zou ik een partij die Vrijheid preekt, wat vrijheid willen afnemen. Zij lijkt enkel te polariseren en wakkert daardoor juist haat gevoelens aan. Iets waar niemand op dit moment op zit te wachten.

'Vrijheid is een vorm van binding. Vrij ben je nooit in je eentje. Vrijheid is verwant aan het woord vriend.'
Bernard Post

Veelal wordt ons aangeleerd, dat strengere of langere straffen geen effect heeft. Daarbij wordt altijd verwezen naar de VS, waar de hoogste straffen zijn op te leggen (en ook daadwerkelijk worden opgelegd) en tevens het hoogste (met name ernstige) criminaliteitscijfer van de wereld heeft.

Nederland loopt overal mee voorop, dan denk ik aan legalisering van softdrugs etc. In Nederland hebben wij een aparte situatie met veel problemen met m.n. 2e generatie Marokkanen en 1e generatie Antillianen en sinds kort (2000) 1e generatie Kaapverdianen.

Deze mensen zijn andere straffen dan wij gewend. In veel arabische culturen speelt schaamte een grote rol (bijv. Turkije:eerwraak). Ook Marokkanen kennen een ander schaamtegevoel dan wij, blanke Nederlanders, hebben. Ik denk daarom ook, dat bepaalde straffen, bijvoorbeeld in een boevenpak de werkstraf uitvoeren een goede oplossing kan zijn.

We moeten daarbij tegelijkertijd oppassen dat het boevenpak geen 'martelaarspak' of iets wordt waar zij trots op kunnen zijn. Dit is dan weer vrij eenvoudig op te lossen, door deze mensen in hun eigen buurt, waar zij bekend zijn/staan, dit werk moeten verrichten. In deze buurten, waar deze mensen wonen, is vaak troep zat op te ruimen!

Het wordt de laatste tijd steeds 'hipper' in onze zogenaamde (overigens totaal mislukte) multiculturele samenleving om ook tijdens rechtzaken zgn. culturele verweren te voeren. Dit houdt in dat als ik eerwraak pleeg, ik mij er op beroep dat in mijn herkomstland en mijn cultuur dit juist stoer is, ik ben juist als ik eerwraak pleeg een echte vent. Daarnaast zit men in bijvoorbeeld Turkije slechts eenachtste (1/8!!!) van de straf uit als het een eerwraak zaak betreft.

Kortom, als we dus zo met onze tijd mee willen gaan en culturele verweren toe te passen, waarom dan geen op cultuur toegespitste straffen, is mijn idee?!
Paul Visser

Zeker voor witteboorden criminelen.
Jen

Ik ben wel van mening dat het zou kunnen werken,
Dolf van de Steeg

Absoluut mee eens! Als schaamte een drijfveer is om iets niet te doen dan werkt dat zeker met deze doelgroep. Invoeren.
Johan Monster

Mee eens. Allemaal verplicht een Wilders-coupe.
Hippo