Veel kiezers gebruiken in de aanloop naar de verkiezingen een stemwijzer. De stelling van vandaag luidt; Stemwijzers geven een betrouwbaar stemadvies. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Heb het gevoel dat alle 'stemwijzers' zodanig zijn samengesteld dat de kans op gewenste keuzerichting, door de makers van deze sites groot is.
Jan Lukassen

Ik had al het idee dat we aan het afzakken waren naar een derde wereld land en ook onze beschaving de nek aan het omdraaien waren. Maar nu weet ik het zeker! Geert Wilders heeft de mond vol over de sharia, maar hij is zelf net zo orthodox! Wordt tijd dat hij lid wordt van het humanistisch verbond of iets leest van Erasmus. Wellicht is er dan nog hoop.
Pieter J. de Klerk

Heb vlak achter elkaar Stemwijzer en Kieskompas ingevuld, met zoveel mogelijk dezelfde antwoorden. De adviezen waren echter precies tegengesteld, en in geen van beide gevallen partijen waarop ik zou overwegen te stemmen.

De vragen zijn naar mijn mening – zeker bij de Stemwijzer – veel te oppervlakkig. En het advies komt kennelijk tot stand via een kinderlijk algoritme, want er deugt weinig van. Ik weet niet of mensen het advies van de Stemwijzer straks overnemen in het stemhokje, maar als dat zo is dient de Stemwijzer eigenlijk meteen van het net gehaald te worden, want dan zijn ze onverantwoordelijk bezig.
Donald

Ik vind kieskompas een stuk beter dan stemwijzer, omdat het stemadvies een plaats aangeeft in een politiek spectrum. Daardoor krijgt de stemmer het idee wat voor politiek type het is. Wel duurt het kieskompas lang om af te leggen. Heb begrepen dat dit ook vooral ligt aan het aantal bezoekers. Leuk vind ik dat de twee op revu.nl door sitebezoekers worden getest. Goed initiatief.
F. Vaneker

Mee eens. In je keuze laat je je vaak leiden door subjectieve 'feiten'. Hierdoor kom je vaak uit op je 'eigen' oude keuze. De stemwijzers zijn neutraal, en worden niet beïnvloed. Met andere woorden de stemwijzer confronteert je met een voorkeur die ofwel overeenkomt met je eigen voorkeur, of juist niet. In beide gevallen help de stemwijzer. In de eerste situatie een bevestiging, in de tweede dat je nog eens kritisch moet nadenken hoe je zou moeten stemmen. Probleem bij de stemwijzers is enkel dat een genuanceerde mening wordt teruggebracht naar een 'kreet'.
Bernard Post

Meeste overeenkomst met SP (80 procent), daarna GL, daarna PvdA, op www.kiescompas.nl. En wat is het stemadvies? PvdA! Ow... nòg zoiets leuks in www.kiescompas.nl... de SP, waar ik het het dus het mééste mee eens ben, daar wordt bij 'het vergelijk met uw mening' nergens een uitleg bij gegeven, bij de PvdA daarentegen een complete uitleg vanuit het programma ter verduidelijking! Complete misleiding dit zeg. www.stemwijzer.nl geeft ook een fout beeld, maar door onduidelijke vragen. Het wachten is nu op www.politix.nl/nieuwekieswijzer.php .
Imme

Ik geloof niet veel van die stemwijzers. In het ene geval werd ik geadviseerd op de LVF te stemmen en in het andere op de ChristenUnie. Als liberaal voel ik me daar toch niet bepaald bij thuis.
Fred Sevriens

Stemwijzer.nl geeft in mijn ogen precies aan welke partij het beste aansluit bij de opvattingen van de invuller. Dat het stemadvies anders uitvalt dan gewenst/verwacht komt doordat de stemwijzer geen rekening houdt met emotionele factoren zoals 'mijn ouders stemden ook al', voorkeuren of juist afkeer voor een bepaalde politicus, 'ik hoor in een bepaalde bevolkingsgroep dus daarom stem ik' of gewoon gewoonte. Helaas zullen in vele gevallen de emotionele factoren het winnen van de rationele. Ps. Mijn 'emotionele' keuze komt overeen met het stemadvies.
Hans Leeflang

Stemwijzers kunnen een indicatie geven van jouw politieke voorkeur. Ik vind het onverstandig om enkel en alleen op een stemwijzer te vertrouwen, omdat bij de meeste stemwijzers geen aandacht wordt besteed aan de ideologie van een partij.

Je kan het wel eens zijn met sommige standpunten van een partij, maar nog steeds een totaal ander idee hebben over hoe het zou moeten in Nederland en de wereld. Goed voorbeeld daarvan is dat veel mensen in Nijmegen het advies kregen om bij de gemeenteraadsverkiezingen NVU te stemmen, terwijl dat een extreemrechtse partij is.
Joost Schellevis

De stemwijzers geven wel ongeveer de richting aan maar ten gevolge van een te beperkte vragenlijst toch een verkeerd stemadvies. Zo geeft kieskompas mij de ChristenUnie als stemadvies, terwijl ik door het euthanasie standpunt nooit erop zou stemmen.
F. Moeijes

Ik heb twee stemwijzers ingevuld, kwam in beide gevallen uit bij mijn keuze. Blijft toch toeval.
Bertus

Ik kom bij beide stemwijzers bij dezelfde drie partijen uit, alleen de volgorde tussen de nummers 1 en 2 is verschillend.
G. van der Wagen

Ik heb twee stemwijzers ingevuld allebei totaal verschillende uitslagen. Niet te vertrouwen en zeker geen goed beeld van wat ik echt denk en of wil.
Martine

De stemwijzer geeft absoluut geen goed advies. De nieuwe kieskompas wel degelijk!
Evert

Mijn mening is dat de stemwijzer te oppervlakkig is en geen goed beeld heeft gegeven van mijn stemgedrag. Gisterenavond heb ik samen met mijn vrouw, ieder apart, de stemwijzer ingevuld maar wij komen allebei op de de partij voor de vrijheid van Geert Wilders en D66. Dit is zeker niet hetgeen wat ik zou gaan stemmen dat is namelijk de VVD. Ik had wat meer diepgang in de vraagstelling gezien.

Maar misschien zet dit tot nadenken maar ik heb met Geert Wilders heel veel dingen niet gemeen en dat is hetzelfde bij D66
Stefan

Eerdere stelling: De geslaagde multiculturele samenleving is een utopie