AMSTERDAM - De StemWijzer heeft Geert Wilders (PVV) geholpen aan stemmers. Dat blijkt uit een analyse van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, meldt NRC Handelsblad zaterdag. In vergelijking met 2002 en 2003 lieten meer kiezers zich leiden door de StemWijzer.

De onderzoekers zeggen dat VVD-stemmers bij het invullen van de StemWijzer vaker het stemadvies PVV dan VVD kregen. Dat gold ook voor de PvdA-stemmers. Daarbij was de SP oververtegenwoordigd in het stemadvies. Het kopje koffie dat de lijsttrekkers van de drie linkse partijen met elkaar dronken heeft voor de kiezer de inhoudelijke verschillen tussen de partijen ook verminderd.

Uit de analyse blijkt dat de verkiezingen vooral zijn bepaald in de periode van 15 oktober tot met 13 november. Toen was de krachtmeting tussen de lijsttrekkers goed zichtbaar. De gematigde reactie van de PvdA op harde aanvallen van CDA zorgde ervoor dat het CDA op een winnaar leek en de PvdA op een verliezer. De onderzoekers concluderen ook dat het voor de VVD en SP ongevaarlijk was om elkaar aan te vallen, omdat de partijen weinig raakvlakken hebben. De onderzoekers hebben voor hun analyse duizenden krantenartikelen bestudeerd.