DEN HAAG - Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ziet het CDA liever niet in een nieuw kabinet. Volgens haar moet bij de vorming van een nieuw kabinet vooral gekeken worden naar overeenkomsten en zijn gezien de verkiezingsuitslag duurzaamheid en mededogen de belangrijkste waarden. Deze ziet zij vooral terugkomen bij de linkse partijen, ChristenUnie en D66.

Dat heeft Thieme zaterdag gezegd nadat ze op bezoek is geweest bij koningin Beatrix. Volgens haar heeft het CDA op de thema's duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu "weinig laten zien" en de kiezers hebben het beleid van het kabinet Balkenende "teruggefloten".

De Partij voor de Dieren vormt samen met PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66 een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

Stabiliteit

Volgens Thieme moet een nog aan te stellen informateur eerst een verkennend onderzoek doen om overeenkomsten tussen partijen te zoeken. "Als je gaat proberen partijen die weinig met elkaar gemeen hebben bij elkaar in een coalitie te stoppen, is dat niet goed voor de stabiliteit van een kabinet." Zij stelt dat daarom niet het CDA in eerste instantie als de grootste partij in de regering moet.

Thieme adviseerde de koningin om als informateurs twee oud-senators aan te stellen: voormalig Commissaris van de Koningin in Gelderland Jan Terlouw (D66) en Clovis Cnoop Koopmans (PvdA), die vice-president van de rechtbank in Amsterdam is geweest.

Boek

Verder had ze voor Beatrix een boek meegenomen. Het ging om een bundel brieven met als titel 'Majesteit, er is iets met de dieren...' van verontruste dierenbeschermers.