HILVERSUM - Hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws is ontevreden over de peiling die zijn zender woensdag kort voor het sluiten van de stembussen bekendmaakte. Hij vindt de afwijkingen met de echte uitslag van de verkiezingen te groot.

Volgens Taselaar geldt dat ook voor het onderzoeksbureau TNS Nipo en daarom wil hij met de onderzoekers om de tafel gaan zitten om te bespreken wat er fout is gegaan. Pas daarna zal hij zich eventueel beraden over de vraag of RTL Nieuws in de toekomst anders met peilingen om zal gaan.

Volgens de zogeheten exit-poll zou het CDA de PvdA vier zetels voorblijven, in werkelijkheid gaat het om acht zetels. De SP zou uitkomen op dertig zetels en dat werden er 25.

De NOS had bij de verkiezingen Maurice de Hond in de arm genomen. Ook NOS-hoofdreacteur Hans Laroes vindt dat de betrouwbaarheid van de peilingen veel te wensen overlaat. Hij zei donderdag op NCRV-radio1: "Ik worstel wel een beetje met peilingen en polls. Je moet kijken of je de rol van de polls kunt terugdringen en als NOS moet je goed nadenken of je peilingen nog moet publiceren in de laatste drie weken.''