DEN HAAG - In de Tweede Kamer zitten minder vrouwen en etnische minderheden na de verkiezingen. Voor woensdag bestond de Kamer voor 39 procent uit vrouwen.

Dat is volgens de officieuze uitslag nu gedaald tot 36 procent. De vertegenwoordiging van vrouwen en mannen uit etnische minderheden is afgenomen van 11 naar 7 procent. Dat heeft het kenniscentrum E-Quality voor emancipatie in de multiculturele samenleving donderdag geconcludeerd.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was volgens het centrum nog een stijgende trend van het aantal zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen als volksvertegenwoordiger. "Deze trend heeft zich dus niet voortgezet bij de landelijke verkiezingen. Van een reële afspiegeling is nog steeds geen sprake."

De resultaten van voorkeursstemmen heeft E-Quality niet in de conclusies kunnen verwerken. Maandag 27 november bepaalt de Kiesraad de officiële uitslag. Dan kunnen de verschillen misschien iets kleiner uitvallen. Maar zeker is volgens het kenniscentrum dat de diversiteit minder is geworden in de Tweede Kamer.