DEN HAAG/AMSTERDAM - Hij geloofde het pas echt toen de nieuwe fractie voor donderdag voor het eerst in vergadering bijeen was. Zesentwintig waren het er. "Prachtig toch. Al die jonge meiden", zegt Remi Poppe. "En jongens", voegt hij er aan toe.

Poppe maakt weer deel uit van de Tweede Kamerfractie van de SP, die tijdens de verkiezingen van woensdag een sensationele zetelwinst boekte. Vier jaar geleden hield de activist het voor gezien. Als de helft van de tweemansfractie was hij met Jan Marijnissen in 1994 het parlement binnengestapt. "Dit succes zal de partij zeker veranderen. Maar we blijven een actiepartij hoor."

Kleine boef

De partijveteraan, door Marijnissen op de verkiezingsavond gezien zijn postuur niet ten onrechte aangeduid als 'die kleine boef', heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Acties in de woningbouw. acties op het platteland, een rapport over de export van gevaarlijk afval. Dat werk.

Huren

Maar de ergernis over het gemak waarmee de Kamer heeft besloten de huren te liberaliseren, deed hem besluiten naar Den Haag terug te keren. "Woningcorporaties gedragen zich als ouderwetse pandjesbazen en dat mag allemaal maar van de Kamer", stampvoet Poppe. Vandaar dat de gepensioneerde Vlaardinger trots op plaats negentien van de verkiezingslijst stond. "Waarom niet? Ik voel me fit", zegt hij terwijl hij een trekje van zijn sigaret neemt.

Het succes van de SP, moet vooral de PvdA een lesje leren, vindt Poppe, die zich met 68 jaar ("over anderhalf jaar ben ik pas zeventig") nog lang niet te oud acht voor een nieuwe periode van vier jaar. "Wouter Bos had duidelijk moeten kiezen voor een linkse coalitie. De vaagheid heeft mogelijke PvdA-kiezers naar ons toe gedreven."

Tyfusherrie

Met alle nieuwe fractiegenoten stond hij woensdagavond op het podium van poptempel De Melkweg. Toen rond het middernachtelijk uur Arda Gerkens, woordvoerder verkeer, internet en popmuziek, nummer twintig op de lijst, de keiharde disco inzette, trok Poppe zich toch even terug. "Tyfusherrie", bromt de activist van onder zijn snor.

Poppe: "We waren natuurlijk al lang de derde partij. Qua ledental. Nu is dat in het stemhokje waarheid geworden. Ik denk dat wij altijd een ander type partij zullen blijven. Wij komen niet alleen tijdens een campagne naar de mensen. Ook als er geen verkiezingen zijn, komen wij terug."