DEN HAAG - Geen van de politieke partijen wil met de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders in een kabinet gaan zitten. Dat bleek in de nacht van woensdag op donderdag tijdens het lijsttrekkersdebat na de Tweede Kamerverkiezingen.


Bos en Balkenende schudden winnaar Marijnissen de hand na afloop van het slotdebat na de verkiezingen

De Partij voor de Vrijheid komt volgens de laatste prognoses uit op negen zetels. Wilders beklaagde zich erover dat de resolute afwijzing van de andere partijen bewijst hoe "fout" de politieke cultuur momenteel is. "U beledigt een heleboel mensen", hield Wilders de lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, SP en ChristenUnie voor. Hij verweet de politici als schapen naar het plafond te staren.

Verschillen

De SP, GroenLinks en Balkenende wezen daarna vooral op de programmatische verschillen tussen hun eigen partij en de partij van Wilders. Jan Peter Balkenende zei dat hij geen enkele partij uitsluit, maar dat de verschillen met de Partij voor de Vrijheid wel erg groot zijn. Hij benadrukte dat het CDA wil werken aan een plaats voor iedereen in Nederland, ook de één miljoen moslims.


Lijsttrekkers tijdens slotdebat in Den Haag na de Tweede Kamerverkiezingen

Wilders zei later in het debat dat er sprake is van een "cordon sanitaire''. VVD-leider Mark Rutte liet dat niet over zijn kant gaan. "Er is geen sprake van dat we u isoleren'', pareerde hij.

Rutte benadrukte dat de Partij voor de Vrijheid een "one issue''-partij is en zei dat zijn liberale VVD een heel andere partij is.

Verkiezingswinst

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de SP na de verkiezingswinst een rol moet gaan spelen bij de vorming van een nieuw kabinet. Bos vond het minder voor de hand liggend om een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie te vormen.

Rouvoet

Volgens ChristenUnie-leider André Rouvoet hebben de verkiezingen een "merkwaardige uitslag" opgeleverd. "De kiezer heeft gekozen voor een uitgesproken geluid. Dat zie ik aan de kant van Wilders en aan mijn kant", aldus Rouvoet.