ROTTERDAM - In een emotionele toespraak heeft lijsttrekker Marco Pastors van EénNL zijn verlies toegegeven. De partij haalde woensdag de kiesdrempel niet. "Het is gewoon niet anders. We moeten het er mee doen'', aldus Pastors die aanvankelijk nog op één Kamerzetel stond.

Pastors moest vechten tegen de tranen, vooral op het moment waarop hij zijn grote voorbeeld Pim Fortuyn noemde. "De ruimte die er was, die wij verdiend hebben, is ons niet gegund. En dat is heel jammer'', zei Pastors voor een klein gezelschap aanhangers in het Rotterdamse café Prachtig onder de Erasmusbrug.

Landelijk

De voormalige wethouder en huidig raadslid van Leefbaar Rotterdam concludeerde dat de landelijke politiek een ander spel is dan de lokale. EénNL haalde in de thuisbasis Rotterdam 3,2 procent van de stemmen. Teleurstellend vond Pastors. "Alle publiciteit die we hebben gekregen de afgelopen tijd, heeft ons niet geholpen. We zullen deze tegenslag incasseren en gewoon verder gaan'', zei hij.

De lijsttrekker feliciteerde wel de winnaars van de verkiezingen, de SP en Geert Wilders met zijn Partij voor de Vrijheid.

Op het moment dat de tranen bij Pastors de overhand kregen, scandeerde de aanhang zijn naam. Pastors vriendin ging naast hem staan om hem te steunen. Een van de aanhangers zei het vervelend te vinden voor Pastors, maar was blij dat 'zijn Marco' voor Rotterdam behouden blijft.

De nummer vier van de lijst EénNL, Ronald Sörensen, was ook teleurgesteld. Wilders heeft het goed gedaan, zei hij. "Maar wij hebben laten zien dat we meer dan een antimoslimpartij zijn. We zijn toch de ware Fortuynisten'', aldus Sörensen.

De nummer twee, Joost Eerdmans, eerder nog benoemd tot beste Kamerlid, zei eerder op de avond de actieve politiek vaarwel te zeggen. "We hebben het geprobeerd. Ik ga wat anders doen. Al weet ik nog niet wat.''