DEN HAAG - Ex-VVD'er Geert Wilders is "beretrots" op het vertrouwen dat hij en zijn team volgens hem van ongeveer een half miljoen mensen hebben gekregen. Dat zei de lijsttrekker van de Partij voor de Vrijheid woensdagavond in een reactie op de prognoses van ANP/NOS.

Hij is met zijn partij beschikbaar om het CDA met de VVD aan een meerderheid te helpen. Maar dan moeten zijn agendapunten over integratie, strenge straffen en lage belastingen wel meegenomen worden. Een coalitie over links zal hij niet aan een meerderheid helpen.

Wilders is erop gebrand dat vertrouwen in de Tweede Kamer waar te maken. "Dit geeft aan dat we een serieuze politieke factor zijn en dat we een serieuze stem in de Kamer hebben." De man die twee jaar lang alleen opereerde in het parlement, ziet er ook naar uit fractiegenoten te krijgen. Tussen vijf en tien zetels zou Wilders een mooie score vinden.

"Tien moet kunnen. Een eenmansfractie die op deze manier binnenkomt, is volgens mij nog niet vaak gezien." Bij het bekend worden van de eerste peilingen werd Wilders woensdagavond toegejuicht ("Geertje, Geertje") door zijn achterban, die bijeenkwam in Den Haag. Te midden van zijn juichende aanhang gingen zijn armen omhoog. Wilders hoopt dat zijn partij de komende tijd kan laten zien dat haar aandacht niet alleen uitgaat naar integratie. "Doordat we met meer mensen aan de slag gaan, kunnen we ook meer werk maken van andere punten. Het is misschien een beetje naïef, maar ik hoop dat de bedreigingen ook afnemen."