AMSTERDAM - Nebahat Albayrak verwacht een "ingewikkelde formatie" na de voorspellingen over de verkiezingsuitslag. "Het belangrijkste is dat het beleid van CDA en VVD massaal is weggestemd", zegt Albayrak tegenover een verslaggever van NU.nl. Daarom is de uitslag geen volledige teleurstelling.

Bekijk video

"Ik ben wel teleurgesteld dat ik vrienden in de Kamer verlies", aldus Albayrak. Ze vindt dat goed moet worden gekeken naar de partijen die de verkiezingen hebben gewonnen, zoals de SP en Partij voor de Dieren. "Dit is blijkbaar wat Nederland wil."

Of de PvdA met CDA moet regeren, wilde ze niet eenduidig zeggen.

Bos

Nederland heeft massaal nee gezegd tegen het ,,koude en kille'' Nederland van het CDA en de VVD. Dat zei PvdA-lijsttrekker Wouter Bos woensdagavond op de uitslagenavond van zijn partij in Amsterdam.

Bos erkende de gemengde gevoelens en teleurstelling. Maar hij stelde ook dat hij trots is op iedereen die zich voor de campagne heeft ingezet en de miljoenen Nederlanders die op zijn partij hebben gestemd.


De teleurstelling druipt van het gezicht van partijvoorzitter Michiel van Hulten

De sociaaldemocraat feliciteerde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, André Rouvoet van de ChristenUnie en Jan Marijnissen van de SP met hun overwinning.

De komende dagen zal volgens Bos het stof langzaam neerdwarrelen. "Dan zullen we iets zien van het slagveld dat is aangericht en wellicht begrijpen waarom het zo is gegaan'', aldus Bos. De verkiezingen hebben in zijn ogen in ieder geval duidelijk gemaakt dat de burgers weer een land willen waarin de verschillen minder groot worden.

Bos zei na afloop teleurgesteld te zijn dat hij geen minister-president zal worden. Maar hij blijft de leider van de PvdA, stelde hij. Zijn populariteit onder zijn achterban bleek ook uit het uitbundige gejoel en geklap bij zijn opkomst voor zijn speech. Zelf was hij er verrast door.