AMSTERDAM - Links komt volgens GroenLinks-leider Femke Halsema sterker uit de verkiezingen dan rechts. "Met enorme complimenten aan de Socialistische Partij van Jan Marijnissen. Er heeft een politieke aardverschuiving plaatsgevonden en die heet SP", aldus Halsema woensdag tijdens de verkiezingsbijeenkomst van haar partij.

Halsema zei met de voorlopige uitslag voor GroenLinks enigszins opgelucht te zijn. "In de peilingen hebben we op vier à vijf zetels gestaan en nu staan we op zeven. Onze kiezers zijn ons trouw gebleven. Wij gaan door, zijn trots op onszelf en werken aan een groen en tolerant land."

De GroenLinks-leider verwacht dat haar partij weer op acht zetels uitkomt, evenveel als haar partij nu in de Tweede Kamer heeft. "De stemmen in de grote steden moeten nog geteld worden", stelde zij. Daar zitten traditioneel veel GroenLinks-stemmers.

Volgens Halsema moeten eerst de winnaars van de verkiezingen de grootste partij, CDA, en SP met elkaar aan de slag bij het formeren van een nieuw kabinet. Ze maakt zich wel zorgen. "Het wordt een lastige klus voor het CDA. Het land ziet er in de verkiezingsuitslag niet heel erg stabiel uit."

De vraag of GroenLinks in de regering wil om een kabinet aan een meerderheid te helpen, is volgens haar nog niet aan de orde.