DEN HAAG - Politiek leider van de VVD Mark Rutte is teleurgesteld over het zetelverlies van zijn partij. "We hebben een goed beleid gevoerd en we hebben ook een goed beleid voor de toekomst. Maar de kiezer heeft gesproken'', zei Rutte. Hij is er wel van overtuigd dat hij de VVD zal terugbrengen naar de plek waar de liberalen thuishoren.

De VVD'er is niet blij met de uitslag van de verkiezingen. "Er is een overduidelijke versplintering op rechts en er is een versplintering op links."

Rutte wilde niet speculeren over de vraag of de VVD met Rita Verdonk als lijsttrekker het beter had gedaan: "Ik ben gekozen, dat zijn de feiten. Het zou zeer goed de oppositie kunnen worden voor de VVD,'' aldus Rutte. "Ik blijf sowieso fractievoorzitter. Ik wil de VVD terugbrengen naar het niveau waarop deze partij thuis hoort.''

Kamp

Teleurstelling overheerst bij VVD-minister Henk Kamp. Volgens de voorspelling van ANP/NOS valt de VVD terug naar 21 zetels. Bij de vorige verkiezingen waren dat er nog 28.

VVD-partijvoorzitter Jan van Zanen noemde de uitslag "teleurstellend voor ons allen.'' Hij prees Mark Rutte: "Hij heeft zich uitstekend staande gehouden. Hij heeft het goed gedaan.''