DEN HAAG - Lijsttrekker André Rouvoet van de ChristenUnie is blij dat hij er zeker twee nieuwe collega's bij krijgt in de Tweede Kamer. Gezien de eerste prognoses sluit hij niet uit dat daar nog eentje bij komt.

Dat zei Rouvoet woensdagavond in een eerste reactie op de voorlopige uitslagen. De ChristenUnie heeft nu drie zetels in de Kamer. Dat zouden er volgens de ANP/NOS-voorspelling minimaal vijf worden. "Al had ik goede hoop op zes", zei Rouvoet. Volgens de RTL-prognose zou zijn partij zelfs op zeven uitkomen. "Ik ben blij met de voorlopige uitslag", aldus Rouvoet.

Toen hij in 2002 lijsttrekker werd, had hij als doelstelling om wat het zetelaantal betreft weer op het niveau te komen van de RPF en GPV samen. Die partijen gingen in 2000 op in de ChristenUnie en telden toen samen vijf zetels. De fusiepartij haalde vervolgens vier zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 en daalde een jaar later tot drie.

'Enorme winst'

Dat de ChristenUnie er nu twee zetels bij krijgt, is een "enorme winst", aldus de lijsttrekker. In de afgelopen campagnemaanden zinspeelde Rouvoet er openlijk op dat zijn 'christelijk-sociale' partij een verbindende, inhoudelijke schakel zou kunnen vormen tussen nieuwe coalitiepartijen.

Tijdens de uitslagenavond in het Omniversum in Den Haag was sprake van een vreugdevolle ontlading toen de jongste prognoses binnenkwamen. Lijsttrekker André Rouvoet glunderde toen hij de voorspelling zag. Massaal gejuich en applaus volgde. Bij de eerste prognoses reageerde Rouvoet en zijn achterban blij, maar minder uitbundig.