AMSTERDAM - "Drie zetels is zeer teleurstellend, maar we zijn nog niet verslagen", hield D66-leider Alexander Pechtold zijn aanhang in Amsterdam voor. "We stonden in de peilingen op nul, nu op drie. We hebben de weg omhoog gevonden."

Pechtold zei zijn uiterste best te gaan doen om met zijn partij een goed resultaat neer te gaan zetten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 7 maart. In een toelichting na zijn toespraak stelde de lijsttrekker dat de toekomst van de partij niet aan de orde is. "Er komt absoluut geen discussie over wat dan ook." Eerder op de avond klonken nog geluiden dat de partij zich op haar toekomst zou beraden.

Pechtold stelde dat de keuze om uit het kabinet te stappen de partij is opgebroken. "Breken wordt niet beloond, we hebben onze nek uitgestoken. Maar we hebben wel op het goede moment gebroken."

Pechtold verwees daarbij vooral naar het beleid van VVD-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk, waarbij integratie van allochtonen lijkt door te slaan naar assimilatie. Hij voegde eraan toe dat het de inzet van D66 blijft om tegenwicht te bieden aan partijen als die van Geert Wilders, die uit hetzelfde vaatje tapt.

Dreun

"Een flinke dreun'', zei D66-oprichter Hans van Mierlo woensdag over de drie zetels voor zijn partij. "Maar we hadden ook weggevaagd kunnen worden. Alexander Pechtold is erin geslaagd het fort te behouden.''

Van een discussie over de toekomst van de partij spreekt de partijcoryfee zeker niet. Hij ziet het resultaat als een basis om weer de weg omhoog te vinden. "Die drie zetels kunnen we gaan uitbouwen. We moeten nu het hoofd koel houden en geen rare dingen gaan doen.''

Bakker

"Teleurstellend", noemt D66-Kamerlid en nummer drie op de lijst Bert Bakker de prognose van twee zetels voor zijn partij. Hij verwacht dat nu de discussie losbrandt over de toekomst van D66 en het links-liberale gedachtegoed. "De uitkomst van die discussie hoeft niet per se te zijn dat D66 daarvoor het enige voertuig is." Bakker hoopt nog dat zijn partij op drie of vier zetels uitkomt. "Dat is een mooie basis om door te gaan."

De voormalig fractievoorzitter Lousewies van der Laan zei voor de NOS-televisie dat er nog steeds ruimte is voor het gedachtegoed van de links-liberalen. Ook steunde ze lijsttrekker Alexander Pechtold. "Ik vind dat hij een goede campagne heeft gevoerd. Nu moet Alexander het tij keren." Want wat Van der Laan betreft zijn dit de laatste verkiezingen geweest waarin het aantal zetels van D66 wordt gehalveerd.

Brinkhorst

Laurens-Jan Brinkhorst vindt ook dat de partij zich bij een slechte uitslag opnieuw moet bezinnen op de bijdrage van de partij aan de politiek. Dat zei partijprominent hij in een reactie op de eerste prognoses van de uitslag van zijn partij.

Dat die in de loop van de avond iets gunstiger uitpakken, is volgens hem niet de essentie. Ook dan zal de discussie over de toekomst van de partij op gang komen.

De oud-minister van Economische Zaken spreekt van een avond waarop het vrijzinnige radicale midden het zwaar te verduren heeft, met niet alleen verlies voor zijn eigen partij, maar ook voor de VVD en de PvdA. "De erfenis van Paars heeft zich nog steeds geen positie verworven. Het wordt tijd na te gaan hoe het politieke midden zich gaat hervormen."

Brinkhorst maakt zich zorgen over de regeerbaarheid van Nederland en de positie van ons land in Europa, nu de niet-populistische partijen moeten inleveren bij tegenhangers als de SP en de "xenofobe populisten" van de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders.

De ex-minister zegt als niet-CDA-aanhanger toch erkentelijk te zijn dat deze partij als enige een stabiele factor blijkt te zijn.