AMSTERDAM - De SP kan feestvieren. Volgens de voorspellingen van de NOS heeft de Socialistische Partij 24 zetels gewonnen, TNS-NIPO meldt 30 zetels. In de Amsterdamse Melkweg is de sfeer goed.


Foto: Maarten Nannes | Jan Marijnissen feliciteert zijn achterban

Nederland heeft voor een menselijke en sociale maatschappij gekozen. Dat stelde politiek leider van de SP Jan Marijnissen woensdag in Amsterdam na de enorme zetelwinst voor zijn partij. "Nu is er ook vertrouwen onder het volk dat het met de SP anders kan. Het is de dag dat we de derde partij van het land zijn geworden.''


Foto: Maarten Nannes | SP-kamerleden Harry van Bommel en Arda Gerkens reageren op de uitslag

Krista van Velzen (SP) was zeer blij met de uitslag. "Dit is heel bijzonder, ik ben overdonderd", zegt ze tegenover een correspondent van NU.nl. "Ik had een wedje gelegd op 12 zetels, dus dat heb ik verloren."

"Het eerste dat moet veranderen is de armoede", concludeert Agnes Kant tegenover een NOS-verslaggever. "Het kabinet is afgerekend. De kiezer heeft gesproken dat het socialer moet."

De SP had deze verkiezingsronde de beste campagne, zo blijkt woensdag uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de NOS en het ANP. De tweede plaats is voor het CDA, de derde voor de Partij van de Arbeid.