AMSTERDAM - Twee nieuwe partijen komen de Tweede Kamer in: de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders en de Partij voor de Dieren. Dat is de prognose met 94,3 procent van alle stemmen gesteld.

De Partij voor de Vrijheid is de grote winnaar op rechts. Volgens de prognose heeft de partij van Wilders 9 zetels gehaald. Wilders is "beretrots" op het vertrouwen dat hij en zijn team volgens hem van ongeveer een half miljoen mensen heeft gekregen. Wilders wilde niet in gaan op de vraag of hij die zetels bij de VVD heeft weggehaald.

Hij is met zijn partij beschikbaar om het CDA met de VVD aan een meerderheid te helpen. Maar dan moeten zijn agendapunten over integratie, strenge straffen en lage belastingen wel meegenomen worden. Een coalitie over links zal hij niet aan een meerderheid helpen.

Wilders is erop gebrand dat vertrouwen in de Tweede Kamer waar te maken. "Dit geeft aan dat we een serieuze politieke factor zijn en dat we een serieuze stem in de Kamer hebben."


Wilders is 'beretrots'

Bij het bekend worden van de eerste peilingen werd Wilders woensdagavond toegejuicht ("Geertje, Geertje") door zijn achterban, die bijeenkwam in Den Haag. Te midden van zijn juichende aanhang gingen zijn armen omhoog. Wilders hoopt dat zijn partij de komende tijd kan laten zien dat haar aandacht niet alleen uitgaat naar integratie. "Doordat we met meer mensen aan de slag gaan, kunnen we ook meer werk maken van andere punten. Het is misschien een beetje naïef, maar ik hoop dat de bedreigingen ook afnemen."

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren komt met twee zetels in de Tweede Kamer, volgens de prognose met 94,3 procent van alle stemmen geteld.

Het is historisch dat er nu een partij in de Tweede Kamer komt die opkomt voor de belangen van de dieren, aldus Thieme. Volgens haar college Ouwehand is dat uniek in de wereld. "De mensen zijn het zo zat dat er alleen rekening wordt gehouden met kortetermijnmensenbelangen", verklaarde Ouwehand het succes van haar partij.

EénNL

Volgens de prognose krijgt EénNL geen zetel. Joost Eerdmans, de nummer twee op de lijst van EénNL, reageert zeer teleurgesteld op de polls eerder woensdagavond waarin zijn partij slechts één zetel krijgt in de Tweede Kamer. Hij kondigde aan de politiek te verlaten. Eerdmans had verwacht dat er meer ruimte was op de rechterkant "maar dat is niet zo gebleken". Hij blijft wel lid van de partij.

Voorman Marco Pastors feliciteerde in een reactie Geert Wilders met het voorlopige resultaat. "Wilders spreekt echter niet zoveel kiezers aan als Fortuyn destijds deed."

Ook de LPF komt niet meer terug in de Kamer en ook Nawijn heeft geen zetel gewonnen.