AMSTERDAM - Amsterdammers hanteerden woensdag als vanouds het rode potlood om hun stem uit te brengen. De oude manier van stemmen leverde nergens problemen op, aldus een woordvoerder van het Bureau Verkiezingen. "Het verliep boven verwachting."

In maart deden voor het eerst de stemmachines hun intrede in de hoofdstad. Maar nadat de computers werden afgekeurd, moest Amsterdam weer naar de oude stemmiddelen teruggrijpen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken leverde 3000 rode potloden en negenhonderd klikobakken die dienst deden als stembus. Timmerlieden sleutelden op de 490 stembureaus houten stemhokjes in elkaar.

Voor het eerst konden inwoners van Amsterdam overal in de stad terecht. "Vooral de stemlocaties in kantoren en de luxe hotels werden drukbezocht", aldus de woordvoerder. Ook waren er zes afwijkende locaties voor het kiezerslegioen ingericht. Bij warenhuis V&D in de Klaverstraat liep het storm, bij de locatie op de Vrije Universiteit was er veel minder kiezersvolk. "De toestroom van studenten daar viel een beetje tegen."

Na sluiting om 21.00 uur gaan de circa 2500 medewerkers van de stembureaus aan de slag om alle biljetten met de hand te tellen. Zodra zij klaar zijn, bellen zij de uitslag door naar de centrale verkiezingsbureau van de gemeente Amsterdam.

Rond 23.30 uur worden de eerste resultaten uit Amsterdam verwacht van een 'sneltelling', waarbij alleen de partijen worden geturfd. De uitslag in de hoofdstad is goed voor ongeveer zes Kamerzetels. Daarna gaan de medewerkers van de stembureaus de kandidaten tellen, een klus die ver na middernacht zal zijn afgerond.