HILVERSUM - Hans Laroes, hoofdredacteur van NOS-Nieuws, heeft zijn collega van RTL-Nieuws, Harm Taselaar, woensdag opgeroepen geen prognose van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen uit te zenden zolang de stembureaus open zijn.

RTL heeft dinsdag aangekondigd om 20.50 uur, tien minuten voor het sluiten van de stembureaus, een prognose te publiceren op basis van onderzoek door TNS NIPO. NOS (samen met ANP) doet dat pas om 21.00 uur exact, op basis van onderzoek door Maurice de Hond.

Tussentijdse peilingen

"Volgens mij is het goed gebruik om op verkiezingsdag zelf de kiezers hun werk te laten doen, niet gehinderd door stemadviezen, tussentijdse peilingen of wat dan ook. Door niets dus dat naar beïnvloeding ruikt", schrijft Laroes in een open brief aan Taselaar.

"Mij lijkt dat je elkaar moet beconcurreren met goeie onderwerpen en inhoudelijke debatten. Niet met een race tegen de tijd als die zich afspeelt nog tijdens de uren dat kiezers hun stem kunnen bepalen."

Beïnvloeding

Taselaar stelt in een reactie dat Laroes een gevaar ziet dat er niet is. De RTL-kijker zou dan enkele minuten voor het sluiten van de stembureaus "bevlogen door de prognose, zijn jas moeten aantrekken, op zijn fiets moeten springen en zich richting stembureau moeten haasten om hijgend om één voor negen zijn stem uit te brengen om zo de verkiezingen te beïnvloeden", schrijft Taselaar.

"Ik ben geneigd te denken dat dit scenario zich niet zal afspelen vanavond."