RIJSWIJK - Ongeveer 30.000 Nederlanders die in het buitenland wonen, brengen ook hun stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Er wonen naar schatting 600.000 Nederlanders in het buitenland. De 5 procent die stemt, komt ongeveer overeen met het aantal bij de vorige landelijke verkiezingen. Toen stemden er 25.644.

Het is voor het eerst dat Nederlanders in den vreemde via internet kunnen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zaterdag ging het digitale stembureau open. De website is bestemd voor ruim 21.500 Nederlanders die in het buitenland verblijven en die zich tevoren hebben aangemeld. Nog eens 12.000 Nederlanders brengen dezer dagen hun stem per brief uit.

Bij de Europese verkiezingen in 2004 konden Nederlanders in het buitenland ook digitaal stemmen. Toen maakte 30 procent gebruik van die mogelijkheid. Nu wil 60 procent via internet stemmen, aldus een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Negen zetels

In totaal hebben 37.000 Nederlanders zich ooit in Den Haag laten registreren om bij verkiezingen een stem uit te brengen. Wanneer alle Nederlanders in het buitenland stemmen, zou dat goed zijn voor negen Kamerzetels.

De circa 30.000 Nederlanders in het buitenland die daadwerkelijk stemmen vertegenwoordigen een halve Kamerzetel. Overigens wordt de officieuze uitslag van buitenlandse stemmers pas vrijdag bekend en niet zoals de andere uitslagen op woensdagavond.