ROERMOND - In Roermond slaan zes stemmachines om de haverklap op tilt. Ze moeten dan gereset worden, meldde een woordvoerder van de gemeente woensdagmiddag. "De storing heeft geen gevolgen voor de uitgebrachte stemmen, die blijven opgeslagen", aldus de zegsman.

De problemen leidden woensdagmiddag in zeker één van de stembureaus, in de wijk de Donderberg, tot lange wachttijden en grote drukte. De machines zijn in Duitsland gehuurd en slaan volgens de woordvoerder op tilt als iemand te hard op de stemknop drukt.

Een medewerker van het stembureau moet dan de stekker eruit trekken en na tien seconden er weer insteken. Roermond had extra machines nodig, omdat er woensdag tevens gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden.

Massage

Als dank voor hun inzet, maar vooral ook om RSI, nekklachten en spanningshoofdpijn te voorkomen, krijgen de 55 vrijwilligers die de stembureaus in de gemeente Eemsmond bemensen ontspanningsmassages. Dat maakte de Noord-Groningse gemeente woensdag bekend.

Alle vrijwilligers in de elf stembureaus in Eemsmond krijgen hun 'stoelmassage' op een afgeschermde plek, benadrukt de gemeente. "Zo merken de kiezers er niets van".

School

Op het ROC Friese Poort Emmeloord in worden de kiezers verwend. Daar staat een mobiel stemlokaal in de hal van het schoolgebouw om meer jongeren naar de stembus te trekken.

Drama

De 20-jarige Rick Flux uit Emmeloord vindt dat maar wat handig zo vlak voor zijn les Drama. " Anders zou ik na school naar het gemeentehuis moeten. Nu kan het mooi even tussen de lessen door."

Stemmen

Onder het toeziend oog van de burgemeester van Noordoostpolder is de 18-jarige Stephanie Kleijn uit Emmeloord om 9.00 uur de eerste die haar stem uitbracht op de school. "Het is mijn eerste keer. Ik heb me goed voorbereid, weet al precies wat ik ga stemmen", vertelt ze vlak van tevoren. Voor welke partij ze kiest, wil Kleijn niet zeggen.

De burgemeester vindt het erg goed dat er tijdens deze verkiezingen ook aan de scholieren in Emmeloord is gedacht. "Want dan kunnen ze in elk geval niet zeggen dat ze geen tijd hadden om te stemmen door een proefwerk of een drukke schooldag."