AMSTERDAM - Zeventien stemcomputers hebben woensdag tot 12.00 uur dienst geweigerd en zijn vervangen. Dat meldt stemcomputerfabrikant Nedap. Volgens Nedap is dat naar verhouding het laagste aantal storingen met stemcomputers tot nu toe bij landelijke verkiezingen.

"De opstartproblemen waren vooral het gevolg van zenuwachtige stembureauleden die bijvoorbeeld net verkeerd of met te veel kracht de geheugenmodule in de machine hebben geduwd," zegt Matthijs Schippers van Nedap.

De zeventien stemcomputers met kuren stonden volgens hem verspreid over het hele land. Schippers kan niet zeggen in welke plaatsen de problemen zich precies voordeden. Nedap heeft alle stemcomputers die het niet deden vervangen door andere exemplaren.

Bij de verkiezingen worden 8800 stemcomputers van Nedap gebruikt, het grootste aantal tot nu toe. Van de 35 gemeenten die gebruik zouden maken van stemcomputers van Sdu, wordt in 24 gemeenten nu met potlood gestemd vanwege beveiligingsproblemen. De overige gemeenten maken nu ook gebruik van de Nedap-machines.

Afgekeurd

De stemcomputers van Sdu werden eind oktober afgekeurd omdat op te grote afstand te achterhalen is wat een kiezer heeft gestemd. De politie houdt woensdag extra toezicht rond stembureaus om te voorkomen dat mensen ook de stemcomputers van Nedap proberen af te luisteren.