RENESSE - Volop spanning voor de verkiezingen in de gemeente Schouwen-Duiveland. Voor het eerst in de geschiedenis stemt de gemeente woensdag op een computer. De automatisering en verschillende andere recente ontwikkelingen zorgden voor angstzweet bij wethouder Ad Verseput van Economische Zaken.

Verseput, die zelf op het stembureau in Renesse zit, had eerst te maken met de val van het kabinet. "We hadden gepland de volgende verkiezingen met de computer te stemmen. Dat zou voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn, maar nu moesten die computers er ineens veel sneller zijn. Het is net op tijd gelukt om iedereen uitleg te kunnen geven."

Ook toen de slechte beveiliging van een van de computermerken aan het licht kwam, sloeg lichte paniek toe.

"Het zal toch niet de onze zijn? Gelukkig hadden wij het andere merk." Dat Schouwen-Duiveland pas anno 2006 over gaat op het stemmen per computer, ligt aan de financiën. De gemeente, zo legt Verseput uit, is niet groot maar kent wel heel veel stembureaus, 28 in totaal. "Dat betekende voor ons een grote kostenpost, waar eerst goed naar moest worden gekeken."

Jan van Nieuwenhuijze, die de verkiezingen in de Zeeuwse gemeente coördineert, gaf een half uur na het begin van de verkiezingen aan dat er geen problemen zijn geweest. Slechts acht telefoontjes kreeg hij wegens problemen met opstarten van de computers, maar dat kon telefonisch worden opgelost.