DEN HAAG - Geert Wilders van de PVV en Alexander Pechtold van D66 zijn dinsdag tijdens het lijsttrekkersdebat van de kleinere partijen opnieuw hard met elkaar in aanvaring gekomen over het vreemdelingenbeleid.

Pechtold verweet Wilders dat hij de migranten als oorzaak ziet van de verruwing in de samenleving. "U zegt dat het gebrek aan fatsoen de schuld is van de nieuwkomers." "Dat zijn de feiten", reageerde Wilders.

Pechtold en Wilders kregen het enkele weken terug in een lijsttrekkersdebat op Radio 1 ook al flink aan de stok. Pechtold noemde toen de uitlatingen van Wilders over de islam "te walgelijk voor woorden". Wilders weigerde daarop aanvankelijk nog langer met Pechtold in debat te gaan.

Migratiestop

Pechtold zei de integratie te willen bevorderen "door mensen kansen te bieden" en door ze "niet uit te sluiten", zoals gebeurt door discriminatie bij stages. Wilders verweet Pechtold, dat hij "een deel is van het probleem". Hij pleitte voor een migratiestop en een stop op het bouwen van moskeeën.

Pechtold vond ook Marco Pastors van éénNL tegenover zich: "In dit land vinden nog steeds gedwongen huwelijken plaats." Volgens Pastors los je dat niet op door "met een boog om de problemen heen te lopen".

Ook Olaf Stuger van de Lijst Vijf Fortuyn zit niet bepaald op dezelfde lijn als Pechtold. Hij riep op tot hard optreden, maar "het lijkt wel of de hele rechterlijke macht bestaat uit de resterende leden van D66, zo slap".

Halve werk

Bas van der Vlies van de SGP zoekt de oplossing van de problemen vooral bij de opvoeding: "Een goed gezin is het halve werk." Hij was het mikpunt van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren: De SGP had zich niet gekeerd tegen het "onverdoofd castreren van biggen".