LEUSDEN - Ongeveer een derde van de mensen die gebruik maken van de Stemwijzer, stemt op de door de website geadviseerde partij.

Dat bleek dinsdag uit een peiling van onderzoeksbureau MarketResponse (PDF). De Stemwijzer gaf inmiddels al vier miljoen stemadviezen.

Internetters die het advies krijgen op de Partij voor de Dieren, de SGP of EénNL te stemmen zijn juist niet geneigd die raad op te volgen. Veel mensen die het niet eens zijn met hun stemadvies doen de test opnieuw. Dat geldt vooral voor internetters die in eerste instantie het advies kregen op de partij van Geert Wilders te stemmen. De kiessite heeft vooral invloed op zwevende kiezers.

Bijna de helft (46 procent) van die groep zegt dat de Stemwijzer van invloed is op het kiesgedrag.

VVD grote verliezer

De Stemwijzer adviseerde het vaakste een stem voor het CDA. Achttien procent van de adviezen betrof de christendemocraten. De SP (zestien procent) blijft de PvdA (dertien procent) voor. De VVD lijkt met vier procent van de adviezen bij de Stemwijzer de grootste verliezer. Elf procent van de bezoekers kreeg de raad om op Geert Wilders' Partij voor de Vrijheid te stemmen.