ROTTERDAM - Kandidaat-Kamerleden van de PvdA wonen gemiddeld in rijkere buurten dan hun VVD-collega's, terwijl de kandidaten van het CDA over het algemeen het verste weg van het Binnenhof wonen. Dat staat dinsdag in een overzicht van nrc.next, die demografische gegevens van de kandidaten in kaart heeft gebracht.

Op basis van leeftijd, geslacht, woonsituatie en inkomen werden de potentiële Kamerleden met elkaar vergeleken.

Qua buurten wonen de mensen op de lijst van de Partij voor Nederland, het CDA en de Partij voor de Dieren op de rijkste plaatsen. Bij die laatste is dat volgens nrc.next vooral te danken aan lijstduwers als Georgina Verbaan en Kees van Kooten die op uitzonderlijk rijke plekken wonen.

Amsterdam

Amsterdam is de populairste woonplaats onder de Kamerkandidaten. Vooral bij Groenlinks bestaat er een grote voorkeur voor deze stad. Maar liefst twaalf van de dertig kandidaten wonen in de hoofdstad.

De partijen moesten bij hun kandidaatstelling allemaal een adressenlijst inleveren, als ook de geboortedata van hun kandidaten. Deze informatie is openbaar. Nrc.next vergeleek de lijst met een kaart van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) die gegevens bevatte van alle buurten in Nederland.