AMSTERDAM - De verkiezingscampagne gaat voornamelijk over binnenlandse thema's. Daarom organiseerde de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen een buitenlanddebat. Vier (kandidaat-)Kamerleden kwamen naar de Universiteit van Amsterdam om te spreken over Europa, Irak en de VS. Harry van Bommel (SP) en Hans van Baalen (VVD) stalen de show met humor en verrassende eensgezindheid.

Naast Van Bommel en Van Baalen was Jan Jacob van Dijk (CDA) aanwezig. De Partij van de Arbeid stuurde diplomaat Robert Serry, nummer 48 op de lijst. Serry was het enige niet-Kamerlid van het gezelschap.

Turkije

De drie Kamerleden waren het met elkaar eens dat de EU-onderhandelingen met Turkije niet eindeloos door kunnen gaan. "Zolang Turkije lidstaat Cyprus niet erkent, kunnen er geen nieuwe onderhandelingen beginnen", zei Van Baalen. "De EU moet zeggen 'tot hier en niet verder'. Als we dit laten gaan, neemt Turkije een loopje met Europa", aldus Van Bommel.

Serry wilde niet eenduidig aangeven of de onderhandelingen moeten worden stopgezet als Turkije Cyprus niet erkent. "Het is een moeilijke zaak", aldus Serry. Toen de vraag hem nogmaals gesteld werd, zei hij: "Ik ben diplomaat." In koor antwoordden Van Baalen en Van Bommel balorig: "Nee, u bent kandidaat-Kamerlid!"

Grondwet

Ook in het debat over de Europese Grondwet vonden Van Bommel en Van Baalen elkaar. "De Grondwet is zo dood als een pier", zei Van Baalen. De SP en het CDA zijn het daar mee eens. Een eventueel nieuw EU-verdrag moet echter niet opnieuw aan het volk worden voorgelegd, zei Van Dijk, wiens CDA principieel tegen referenda is.

"Uiteindelijk zijn we voor een confederaal Europa", aldus Van Dijk. "Uiteindelijk, uiteindelijk... Uiteindelijk kunnen wij ons misschien ook wel vinden in verdere integratie", zei Van Bommel, "maar de Grondwet was een te grote stap." Serry vond dat ook gekeken moest worden naar wat de andere Europese landen vinden.

Irak

Van Bommel en Van Baalen zaten tijdens het debat af en toe gezellig te keuvelen (Van Bommel: "Ik kan heel goed een biertje drinken met Hans"), maar over Irak staan de twee lijnrecht tegenover elkaar. "Het is een onbewezen stelling dat de oorlog in Irak heeft geleid tot meer terrorisme", aldus Van Baalen. Wel vindt hij dat de Verenigde Staten "zich een slechte daad heeft bewezen" door zijn bondgenoten voor te houden dat de oorlog ging om het vinden van massavernietigingswapens.

Toch gelooft Van Baalen nog steeds in de mogelijkheid van een goed einde van de Amerikaanse missie. Van Bommel daarentegen vindt dat de Amerikaanse troepen weg moeten en dat andere landen troepen naar Irak moeten sturen. Ondanks dit meningsverschil leken de twee heren met dezelfde initialen na afloop nog even goede vrienden.