AMSTERDAM - VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft de kiezers die nog twijfelen maandagavond opgeroepen niet op het CDA te stemmen.

"Een stem op het CDA is een sprong op een trein waarvan niemand weet wat het eindstation is", zei hij tijdens de slotbijeenkomst van de VVD-campagne in Amsterdam. Die trein kan volgens Rutte met de VVD vooruit rijden, maar ook met de PvdA van Wouter Bos links afslaan. "Alleen de VVD geeft u een duidelijke bestemming."

Keuze

Rutte haalde uit naar CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende, die weigert te kiezen voor voortzetting van de huidige coalitie met de VVD. "Want Jan Peter is maar met één vraag bezig: hoe blijf ik premier. Hij mijdt elke keuze die kiezers kan kosten."

Op korte termijn wint Balkenende daar misschien wat zetels mee, maar na de verkiezingen krijgt hij last van dit gebrek aan durf, voorspelde Rutte. "De relatie tussen Balkenende en Bos is volledig verstierd, dus die combinatie wordt niet eenvoudig."

Rutte noemde het beschamend dat CDA en PvdA de kiezer geen duidelijke coalitievoorkeur voorleggen. "De koningin hoort het eerder van PvdA en CDA dan de kiezer het te horen krijgt."

Breekpunt

Mocht de PvdA aan de macht komen, dan dreigt het succesvolle immigratiebeleid van VVD-minister Rita Verdonk te worden afgebroken, hield Rutte zijn gehoor voor. De PvdA wil immers een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers en het CDA weigert hiervan een breekpunt te maken.

Ook dreigt links het overschot in de schatkist, dat door VVD-minister Zalm van Financiën is opgebouwd, er in twee jaar weer doorheen te jagen. "Zeker omdat Bos onder ongelooflijke druk staat van SP-leider Jan Marijnssen om de geldkranen weer open te zetten."

De PvdA ligt volgens Rutte in "een linkse houdgreep van de SP". "Straks is er geen verschil meer tussen de partij van de rode rozen en de partij van de rode tomaten."

Beloftes

Rutte herhaalde nog eens de belangrijkste beloftes die de VVD voor de kiezer in petto heeft. Elk jaar moeten er 50.000 extra startende ondernemers bijkomen. Ook moeten 200.000 uitkeringsgerechtigden aan een baan worden geholpen. Voor filebestrijding komt 2 miljard euro extra beschikbaar. En de belastingtarieven gaan met 3 procent omlaag.

Irak

Rutte denkt dat vrijdag bewust informatie is gelekt over vermeende misdragingen van Nederlandse militairen in Irak. "Het lijkt er sterk op dat mensen vlak voor de verkiezingen met informatie hebben gemanipuleerd en via de Volkskrant hun doel hebben weten te bereiken."

Volgens Rutte is hiermee de naam van de Nederlandse krijgsmacht te grabbel gegooid en werd Nederland in de wereld in opspraak gebracht. "Wat mij betreft wordt dit tot op de bodem uitgezocht."

Martelen

Vrijdag meldde de Volkskrant dat Nederlandse militairen in Irak in 2003 gevangenen gemarteld zouden hebben tijdens een verhoor. De krant beriep zich op interne stukken van Defensie. Volgens het bericht zou de militaire top van Defensie informatie aan het Openbaar Ministerie hebben onthouden.

"Maar inmiddels is het duidelijk dat het precies andersom is", aldus Rutte. De marechaussee heeft een onderzoek ingesteld, waarop het Openbaar Ministerie besloot af te zien van een strafrechtelijk onderzoek. "De stukken hieromtrent waren kennelijk niet ter beschikking gesteld aan de Volkskrant", aldus Rutte.

Kamp

Ook minister Henk Kamp van Defensie (ook VVD) noemde het maandag "opvallend" dat vijf dagen voor de verkiezingen opeens gegevens over een drie jaar oude zaak naar buiten komen. "De lijsttrekkers moeten zich realiseren wat hier gebeurt", zei de minister.

Fit to print

De hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes, vindt de aantijgingen van Rutte "allemaal onzin. Rutte zou schrikken als hij wist wie de bronnen zijn." Volgens Broertjes was het verhaal gewoon "fit to print. Het maakt dan ook niet uit of het verhaal een week voor of een week na de verkiezingen wordt gepubliceerd. Rutte zou moeten weten dat de media een maatschappelijke taak hebben."