AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos heeft zich maandag niet onomwonden uitgesproken voor een links kabinet. Na afloop van een kort gesprek in Amsterdam met SP-leider Jan Marijnissen en GroenLinks-leider Femke Halsema zei hij "niets nieuws" te hebben gehoord of gezegd.

Volgens hem is weer vastgesteld dat PvdA, SP en GroenLinks veel gemeen hebben, maar hij vindt dat iedere partij moet proberen zoveel mogelijk stemmen te behalen om samen het "kabinet van Balkenende en Verdonk" te voorkomen. "Ik ga met mijn eigen verhaal de verkiezingen in."

Bos zei nogmaals aan Marijnissen en Halsema te hebben duidelijk gemaakt dat hij de eerste PvdA-leider is die linkse samenwerking voor mogelijk houdt. Hij zei verder niet mee te willen doen met spelletjes over wie met wie gaat regeren na de stembusgang van woensdag.

Marijnissen en Halsema hadden gehoopt dat Bos zich onomwonden voor een linkse samenwerking zou uitspreken om gezamenlijk naar de kiezer te gaan. Na afloop zeiden ze echter niet al te hoge verwachtingen te hebben gehad van het gesprek.

Halsema had vorige week de andere twee uitgenodigd om nog een keer te spreken over een links kabinet. Eerdere pogingen dit voorjaar liepen op niets uit.