DEN HAAG - "Als er iets fout gaat, schromen wij nooit om maatregelen te nemen. Maar als zelfs het Openbaar Ministerie concludeert dat er niets strafbaars gaande was, hoe kunnen mensen dan woorden als marteling en doofpot in de mond nemen." Met die woorden haalt viersterrengeneraal Dick Berlijn maandag uit naar de linkse oppositiepartijen in een interview met De Telegraaf.

Berlijn vindt dat de oppositie de naam van Defensie "vergooit" met harde bewoordingen over de vermeende misdragingen van Nederlandse militairen in Irak. "Ik had gedacht dat we meer krediet hadden", aldus de generaal, volgens wie de militairen zich niet hebben misdragen bij de ondervraging van Irakezen.

"We zaten daar in een oorlogssituatie, geen zondagmiddagklasje. Als je mensen oppakt, is dat omdat die mogelijk een gevaar voor de Nederlandse troepen opleveren", schets Berlijn de situatie.

Volgens hem bestaat er geen "theoretische handleiding die voorschrijft hoe je zo'n gesprek voert", maar gebeurt dat niettemin binnen de richtlijnen.

Misdragingen

Nadat de misdragingen van een groep Amerikaanse soldaten tegen Irakezen in de Abu Graib-gevangenis aan het licht kwamen, heeft Defensie de richtlijnen nog eens op papier gezet. Maar dat is volgens de generaal niet gebeurd met de gedachte dat de Nederlanders iets verkeerds hadden gedaan.