AMSTERDAM - Ontwerper en architect Pi de Bruijn wil een vergoeding van de Partij voor de Dieren (PvdD) omdat deze organisatie op verkiezingsposters een afbeelding van de door hem ontworpen blauwe stoel in de Tweede Kamer toont. Dat liet de partij zondag weten.

Op de posters staat een afbeelding van een Kamerstoel die flink is toegetakeld door een katje dat zijn nagels in de bekleding heeft gezet. Volgens de partij vraagt De Bruijn een vergoeding van 1000 euro als gebruiksvergoeding voor elke keer dat zijn stoel in beeld wordt gebracht.

De partij weigert hier op in te gaan. "De PvdD acht het buitengewoon onredelijk wanneer bij afbeelding van overheidsmeubilair dat de inzet vormt van een verkiezingscampagne, vergoeding zou zijn verschuldigd", zo laat de organisatie weten.

"Hooguit zou de overheid als opdrachtgever van de ontwerper aangesproken kunnen worden op een dergelijke vergoeding. De zetels in de Tweede Kamer komen bij voortduring in tal van media in beeld voor welk gebruik ook geen gebruiksrechten worden afgedragen." De partij heeft de voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, gevraagd te bemiddelen.