DEN HAAG - Het nieuwe kabinet moet de hypotheekrenteaftrek beperken, de ontslagvergoeding aan banden leggen en de duur van de WW-uitkering verminderen. Dat staat volgens ingewijden in een concept-advies van een groep topambtenaren, verenigd in de Centraal Economische Commissie (CEC). Het advies, dat bestemd is voor de (in)formateur van het nieuwe kabinet, wordt komende week vastgesteld.

Het beperken van de hypotheekrenteaftrek is volgens de topambtenaren nodig om in de toekomst de kosten van de vergrijzing beter te kunnen opvangen. Zij komen met een aantal varianten waarmee dat doel bereikt kan worden.

Gevoelig

De hypotheekrenteaftrek ligt politiek zeer gevoelig. PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie doen in hun verkiezingsprogramma's uiteenlopende voorstellen om de renteaftrek te verminderen, maar voor CDA en VVD is dit onderwerp taboe. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende heeft het tot breekpunt in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet uitgeroepen.

Ook beperking van de ontslagvergoeding (tot maximaal twaalf maandsalarissen, stelt de CEC voor) en inkorting van de maximale WW-duur zijn politiek gevoelige thema's. De VVD en GroenLinks hebben maatregelen in deze richting in hun verkiezingsprogramma staan. Voor CDA en PvdA is een vermindering van de WW-duur echter niet bespreekbaar.