DEN HAAG - Het tij lijkt te zijn gekeerd voor de PvdA. Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan kunnen de sociaaldemocraten rekenen op 34 zetels. Afgelopen week stond de PvdA nog op 32 zetels. De winst van de PvdA gaat ten koste van de SP die nu op 27 zetels staat. Dat bleek zaterdag uit de Politieke Barometer van Interview NSS en NOVA.

De SP stond eerder deze week op dertig zetels in de peiling, een record voor die partij. Overigens zou de SP met 27 zetels drie keer zo groot zijn als na de verkiezingen van 2003. Het CDA blijft met 44 zetels de grootste partij van Nederland.

Net als de PvdA krabbelt ook de VVD weer wat op. Als er zaterdag verkiezingen waren, zou de VVD 22 zetels halen. Waar de VVD wint, verliezen de kleine rechtse partijen. Gezamenlijk halen Lijst Vijf Fortuyn, de Partij voor de Vrijheid en EénNL zes zetels, twee zetels minder dan vrijdag. Geert Wilders is van de kleine rechtse partijen de grootste. Zijn Partij voor de Vrijheid 'doet' vier zetels in de peiling. Lijst Vijf Fortuyn en EénNL halen elk één zetel.

GroenLinks zou uitkomen op zeven zetels en de ChristenUnie vijf. D66 en de SGP staan elk op twee zetels. De Partij voor de Dieren zou met één zetel in de Tweede Kamer komen.