ROTTERDAM - Schrijver Harry Mulisch roept premier Jan Peter Balkenende op onmiddellijk een einde te maken aan dierenmishandeling, zoals "het afhakken van staarten en het afknippen van genitaliën zonder verdoving''. Hij vindt dat dieren heilig zijn en zal op 22 november op de Partij voor de Dieren stemmen.

In een interview met NRC Handelsblad zaterdag reageert Mulisch op de brief die de premier vorige maand Mulisch als symbool van de Nederlandse intellectuelen stuurde. Via de schrijver van bestsellers als Het stenen bruidsbed en De aanslag riep Balkenende de intellectuelen op tot meer maatschappelijk engagement.

Mulisch zegt dat hij zich zeer vereerd voelt, maar spreekt tegen dat Nederlandse intellectuelen zich niet in het maatschappelijk debat mengen. Hij leest voortdurend stukken van schrijvers en intellectuelen over maatschappelijke vraagstukken.

Als er al sprake is van 'stilte' bij intellectuelen, is dat een gevolg van angst, meent Mulisch. "Angst voor de repercussies die je kunt krijgen als je echt schrijft wat je vindt. Mensen die echt alles zeggen hebben beveiliging nodig.'' Hij prijst mensen als Ayaan Hirsi Ali en Leon de Winter die desondanks hun mening niet onder stoelen of banken steken.