DEN HAAG - De VVD zou twintig zetels halen als er vrijdag verkiezingen zouden zijn. Dat is er een minder dan donderdag en acht minder dan de partij er in 2003 kreeg, zo blijkt uit de dagelijkse politieke barometer van Interview NSS en het tv-programma NOVA.

Niet lijsttrekker Mark Rutte, maar nummer twee op de lijst Rita Verdonk is het populairst onder de VVD-stemmers, bleek uit extra onderzoek in de peiling. Van de VVD-stemmers kiest 53 procent voor Verdonk en 23 procent voor Rutte. De overigen kiezen voor iemand anders.

PvdA

De PvdA krabbelt weer een beetje op en zou vrijdag 33 zetels in de wacht slepen, een meer dan donderdag, maar nog altijd negen minder dan bij de vorige Kamerverkiezingen. De SP komt uit op 29 zetels. Donderdag waren het er nog dertig. Het verschil tussen PvdA en en SP is daardoor weer groter geworden en bedraagt nu vier zetels.

CDA

Het CDA staat al enkele dagen op 44 zetels, evenveel als de partij in 2003 behaalde. De ChristenUnie (nu drie) krijgt er vrijdag vijf en de SGP staat in de peiling al lange tijd op twee zetels.

De kleine rechtse partijen sprokkelen er ook vrijdag weer een paar zetels bij. De PVV van Geert Wilders klimt van vier op donderdag naar vijf zetels op vrijdag. EenNl van Marco Pastors, die donderdag geen enkele zetel kreeg, staat vrijdag op twee zetels.

Lijst Vijf Fortuyn behaalt nu ook een zetel. D66 (nu zes) behaalt vrijdag twee zetels en GroenLinks (nu acht)zou er zes krijgen, één minder dan donderdag. De Partij voor de Dieren levert vrijdag weer een zetel in en houdt er één over.