AMSTERDAM - De politie Zuid-Limburg gaat toch toezicht houden bij de stembureaus tijdens de verkiezingen op 22 november. Zo zullen agenten rondom de bureaus extra opletten op auto's met grote antennes. Dat meldt de Limburgse politie vrijdag.

Reden hiervan is, dat de stemcomputers mogelijk zo'n sterke straling afgeven, dat op een afstand het kiesgedrag te volgen is. De woordvoerder van politie Zuid-Limburg benadrukt dat er geen agenten naast de stemcomputer komen te staan om de kiezers op de vingers te kijken.

Voorzorg

Ook geeft hij aan dat de maatregelen puur uit voorzorg worden genomen en er geen reden is aan te nemen dat zich ongeregeldheden zullen voordoen.

Twee weken geleden had het Nederlands Politie Instituut (NPI) aangekondigd dat extra controles landelijk niet haalbaar waren. Daarom werd besloten de stembureaus in de surveillancerondes op te nemen en extra alertheid indien stembureaus calamiteiten melden.

Onvoldoende

Op 31 oktober had minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) de politie opgeroepen een extra oogje in het zeil te houden op verkiezingsdag, omdat de stemcomputers niet allemaal voldoende beveiligd zijn.