AMSTERDAM - De PvdA wil "keihard inzetten op het bestrijden van fraude''. De partij heeft vrijdag een offensief tegen fraude gepresenteerd, waarin ook veel aandacht wordt besteed aan witteboordencriminaliteit. Daarvoor moet volgens de PvdA 100 miljoen euro worden uitgetrokken.

Dat geld wordt gebruikt voor extra mankracht bij onder meer het Openbaar Ministerie en de opsporingsdienst FIOD/ECD, die financiële fraude in het bedrijfsleven aanpakken.

"Het is inmiddels wel bekend dat de weinige financieel rechercheurs overbelast zijn en grote moeite hebben om de zaken rond te krijgen'', aldus het rapport. De verwachting is dat de investering uiteindelijk 1 miljard euro oplevert.

Veronachtzaming

Kamerlid Aleid Wolfsen verwijt het huidige kabinet dat het de aanpak van financiële fraude, zoals witwassen en misbruik van voorkennis, heeft veronachtzaamd. ,,Het was een beetje trekken aan een dood paard. Dat ergerde ons zeer.''

Voor een krachtige aanpak van bedrijfsfraude moet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) meer slagkracht krijgen, aldus de PvdA. De partij wil dat de toezichthouder bestuurders en commissarissen kan wegsturen als hun integriteit in het geding is.

Dat kan de AFM nu alleen bij toplieden van financiële bedrijven, die geld beheren dat hen is toevertrouwd. Verder zouden fraudeboetes afhankelijk moeten worden van het inkomen van de overtreder. "Dan kunnen grote bedrijven en schatrijke eigenaren tenminste een boete opgelegd krijgen waar ze ook echt van schrikken'', staat in het plan van aanpak.

Naast de witteboordencriminaliteit richt de PvdA zich ook op fraude met sociale zekerheid en kleine overtredingen. Vergrijpen als het onterecht aanvragen van huursubsidie wordt nauwelijks nog als fraude bestempelt. "Dat wordt door veel mensen als een meevaller beschouwd'', aldus de PvdA.

Noodzakelijk

De aanpak van fraude met sociale zekerheid is volgens de partij nodig om dat stelsel overeind te houden. "Mensen die de boel belazeren, benadelen mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.''

Om dat te bestrijden, wil de PvdA vaker huisbezoeken afleggen bij de aanvraag van een uitkering. Ook moet de basisadministratie van gemeenten worden opgeschoond, zodat niemand zich kan verschuilen achter het argument dat fraude niet te achterhalen is.