DEN HAAG - Het zal na 22 november nog moeilijk worden een kabinet te vormen dat zich verzekerd weet van een meerderheid van meer dan 75 zetels in de Tweede Kamer. De kans bestaat dat er pas na de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2007 een kabinet gevormd wordt. Omdat dan pas duidelijk is wie de meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Dat stelt opinieonderzoeker Maurice de Hond vrijdag. Volgens De Hond laten de peilingen zien dat de verschuivingen tussen het linkerblok (PvdA, SP en GroenLinks) en het rechterblok (CDA, VVD en de kleine rechtse partijen) heel gering zijn.

De blokken zitten vrij vast en de VVD en de PvdA verliezen hun onderhandelingspositie. Daardoor is de kans klein dat er na woensdag een regering kan komen met een duidelijke linkse of rechtse meerderheid.

Verschuivingen

De ongeveer 40 procent zwevende kiezers zal daar weinig verandering in brengen, voorspelt hij. De laatste keer dat vlak voor de verkiezingen grote verschuivingen optraden, was in 1986. Toen kreeg het CDA er acht zetels bij.

De Hond waarschuwt het CDA voor niet al te serieuze onderhandelingspartners als de PvdA en de VVD als verliezers uit de verkiezingen komen. De PvdA weet dat bij het vormen van een regering de SP groter kan worden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar ook de VVD zal dan groeien, ten koste van het CDA.

Samenstelling

De opiniepeiler voorspelt daarom een 'sur place' tot de Statenverkiezingen. "Eigenlijk kan je zeggen dat we woensdag gaan stemmen voor de samenstelling van onze Tweede Kamer en op 7 maart 2007 zullen stemmen over de samenstelling van de regering."