AMSTERDAM - De verkiezingsstrijd tussen het CDA en de PvdA kan nog spannend worden als veel allochtonen woensdag gaan stemmen. Volgens de Stemindex Allochtonen van Foquz Etnomarketing wint de PvdA in alle algemene peilingen drie zetels bij een hoge opkomst onder allochtone kiezers, terwijl het CDA er juist drie verliest.

De campagne van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold tegen de uitspraak 'tsunami van islamisering' van Geert Wilders en het integratiebeleid van minister Rita Verdonk lijkt volgens de onderzoekers te werken.

De D66-aanhang onder allochtonen is de afgelopen twee weken verdubbeld naar 8,6 procent. D66 krijgt nu, ten koste van CDA en VVD, één Kamerzetel van allochtone kiezers.

Surinamers

In tegenstelling tot de daling van de PvdA in de algemene peilingen, blijft de partij het onder allochtonen onverminderd goed doen met 42,2 procent. Dat heeft de PvdA te danken aan een groeiend aantal Surinamers dat voor de partij kiest: een toename van 34 naar 42 procent. De PvdA-aanhang onder Antillianen en Turken daalt juist.

Het CDA blijft aan populariteit inboeten onder allochtone kiezers. In een maand tijd is het CDA de helft van zijn allochtone electoraat kwijtgeraakt. Een week voor de verkiezingen heeft dertien procent van de allochtonen nog niet bepaald wat ze gaan stemmen.