AMSTERDAM - Van de VVD-kiezers zegt 53 procent straks op Rita Verdonk te stemmen. Partijleider Mark Rutte krijgt slechts de steun van 23 procent, blijkt uit een peiling van Interview NSS die donderdagavond in het tv-programma Nederland Kiest bekend werd gemaakt. "Wat er komende woensdag ook gebeurt, Mark is en blijft de leider van de VVD", reageerde Verdonk op een partijbijeenkomst in Eindhoven.

Als de peiling werkelijkheid wordt, zou het voor het eerst zijn in de parlementaire geschiedenis dat de nummer twee van een kandidatenlijst aanzienlijk meer stemmen krijgt dan de lijsttrekker. Verdonk zei dat het verschil in de peiling tussen haar en Rutte haar heeft verrast. Belangrijker op dit moment vindt ze de slechte score in de peiling voor de VVD.

"De uitslag op 22 november is nu het belangrijkste. Als ik daar op basis van de peiling naar vooruitkijk, krijg ik een knoop in mijn maag", gaf Verdonk toe. In de politieke barometer staat de VVD nog steeds op 21 Kamerzetels. De liberalen bezetten nu 27 zetels in de Kamer.

De SP van Jan Marijnissen is verder geklommen naar dertig zetels. De partij is nog maar twee zetels verwijderd van de PvdA, die uitkomt op 32. De SP heeft nu negen Kamerzetels, de PvdA 42. EénNL van Marco Pastors en Joost Eerdmans zakt van één naar nul zetels. Het CDA blijft staan op 44 zetels, evenveel als het huidige aantal in de Tweede Kamer.

GroenLinks krijgt zeven zetels, een minder dan nu in de Kamer. De SGP blijft stabiel op twee zetels, de ChristenUnie staat op zes zetels. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen in 2003. Ook toen stond de ChristenUnie er in de peiling goed voor, maar verloor het de winst uiteindelijk, vooral aan het CDA.

De Partij voor de Dieren van Marianne Thieme zou als nieuwkomer in de Kamer nu twee zetels bemachtigen. Dat zijn er net zo veel als D66 er nog weet vast te houden van de huidige zes zetels. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders staat op vier zetels. Lijst vijf Fortuyn keert volgens de peiling niet terug in de Kamer.