AMSTERDAM - Het CDA moet een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers steunen nu de Duitse CDU met de SPD voor 120 duizend uitgeprocedeerden een regeling heeft getroffen. Dat zeggen drie CDA-prominenten vrijdag in Trouw. Daarmee voeren ze de druk op CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende op. Die herhaalde donderdagavond in het tv-programma Nederland Kiest dat een generaal pardon niet nodig is.

Oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra, oud-minister Bert de Vries en de Maastrichtse burgemeester Gert Leers vinden, evenals veel andere CDA'ers, dat de partij 'eindelijk een streep moet zetten' onder de kwestie. "Als de Duitse christen-democraten akkoord gaan met een pardonregeling dan heb je als Nederlandse christendemocraat geen argument meer om dat niet te willen", zegt Leers in het ochtendblad.

Volgens Leers vreest minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) de aanzuigende werking als er hier een pardon wordt afgekondigd. "Dat bezwaar vervalt nu Duitsland 120 duizend mensen een verblijfsvergunning gaat geven."

Terpstra wil dat de informateur na de verkiezingen een pardonregeling op de agenda zet. "Ik roep de partijen op schoon schip te maken. De formatie is hét moment. Ik zou het geweldig vinden." De Vries denkt dat grote delen van de CDA-achterban een pardon-regeling wil en de discussie ook meer dan zat is. "Dit leeft breed in het CDA." Eerder al riepen CDA-prominenten als oud-premier Lubbers en de Haagse burgemeester Wim Deetman op om tot een regeling te komen.

Manifestatie

Begin deze maand hielden zeventien vluchtelingenorganisaties een manifestatie in Den Haag voor een humaner asielbeleid met als doel een generaal pardon voor de 26 duizend asielzoekers die nog onder de oude vreemdelingenwet naar Nederland kwamen.

Voor die groep bedacht Verdonk in 2004 het Project Terugkeer. Ongeveer 4500 asielzoekers vertrokken vrijwillig en kregen intensieve begeleiding en een zak geld mee. Een kleine tienduizend vluchtelingen kregen alsnog een verblijfsvergunning. Van de overigen zit een deel nog in de procedure, maar zijn er ongeveer 7500 met onbekende bestemming vertrokken of in de illegaliteit verdwenen.