AMSTERDAM - Onder ministers als PvdA'er Jo Ritzen en CDA'er Wim Deetman is de kwaliteit van het onderwijs achteruit gehold. Dat zei minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) donderdag in een toespraak voor voornamelijk studenten op de High Tech Campus in Eindhoven.

Ze haalde hard uit naar 'negentig jaar onderwijsbeleid' van PvdA en CDA. Ze wees op de 'grote groep managers' bij scholen, die een waterhoofd in het onderwijsstelsel zouden vormen. "Waar is het misgegaan?", zei de nummer twee op de VVD-kandidatenlijst.

Verdonk vindt dat het hoog tijd wordt dat een liberaal in een volgend kabinet het ministerie van Onderwijs gaat leiden. "In de afgelopen negentig jaar stond slechts elf jaar een liberaal aan het hoofd van het ministerie'', rekende ze uit.

Daarop herhaalde Verdonk de VVD-standpunten op het gebied van onderwijs. De partij wil een taaltoets voor peuters, goede leraren beter belonen dan slechte en de helft minder schooluitval op het vmbo. Verdonk pleitte ook voor rust in het onderwijs. "Geen grote stelselwijzigingen meer alsjeblieft", zei Verdonk, die eerder in deze campagne al heeft gezegd dat zij wel minister van Onderwijs wil worden.