DEN HAAG - Het kabinet is de afgelopen jaren door de fatsoensbodem gezakt als het gaat om de zorg voor ouderen. Dat stelde PvdA-voorman Wouter Bos woensdag. Bos wil het fatsoenlijk omgaan met ouderen vastleggen in wettelijke rechten voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Het CDA en de VVD hebben volgens Bos nagelaten de schrijnende situatie in verpleeghuizen aan te pakken en trekken daar nu ook te weinig geld voor uit. "Het CDA wil dat ouderen straks extra huur betalen voor verpleeghuizen, terwijl pyjamadagen nog voorkomen. Gevangenen worden in dit land beter behandeld."

Bos wil bewoners wettelijk recht geven op dagelijks een luchtje scheppen, een dagelijkse wasbeurt, voldoende zorg van goed opgeleid personeel en lekkere en gezonde voeding. Ook het recht op geen onnodige vastbindpraktijken, het recht om met een partner samen te wonen en een eigen eenpersoonskamer moet worden vastgelegd. Een spoedwet moet dat laatste recht in 2010 mogelijk maken.

Uitdroging

Het zijn zaken die voor de meeste Nederlanders doodnormaal zijn, maar voor veel ouderen ontbreken, vindt de PvdA. Er is nog veel te vaak sprake van ondervoeding en uitdroging. Volgens een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit krijgen mensen nu zelfs vier uur minder zorg dan waar ze al recht op hebben.

Eerder maakte de PvdA bekend 275 miljoen euro per jaar extra uit te willen trekken om 2500 extra verzorgenden aan te kunnen trekken. Het recht op een eenpersoonskamer zal echter niet voor 2010 kunnen worden vastgelegd, want die kamers zijn er nog niet.

Nederland telt ongeveer 66.000 verpleeghuisbewoners. Een woordvoerder van het College Bouw schat het aantal eenpersoonskamers op dit moment op ongeveer 21.000.

Staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) van het CDA heeft de afgelopen jaren ingezet op meer een- of tweepersoonskamers, maar de bouw daarvan schiet niet op door allerlei procedurele regelgeving. Het afgelopen jaar zijn er naar schatting maar 1500 eenpersoonskamers bij gekomen. De PvdA wil met een spoedwet de belemmeringen voor versnelde bouw van meer eenpersoonskamers bespoedigen.